Lifestyle

Koje namirnice je najbolje jesti na prazan želudac?


Sok od narandže, kroasani i pecivo izgledaju veoma privlačno na fotografijama doručka, no da li su to zaista zdrave namirnice za prvi jutarnji obrok ili je organizmu potrebno nešto drugo?
Citrusi sadrže voćne kiseline i mogu uzrokovati žgaravicu i kiselost. Pecivo koje sadrži kvasac može uticati na sluznicu želuca te dovesti do želučanih problema. Ipak, postoje namirnice koje pružaju maksimalnu korist kada se jedu na prazan stomak.

Topla voda i med

Napitak napravljen od tople vode i meda najbolje je piće u rano jutro. Med je bogat mineralima, vitaminima i enzimima koji pomažu u čišćenju crijeva, a topla voda potiče izbacivanje toksina.

Kaša

Kaša je također zdrav doručak ukoliko želite jelo s malo kalorija, a koje je ipak hranjvo. Pored toga, kaša će pomoći u eliminaciji toksina iz organizma te u održavanju zdravlja crijeva. Također, duže će vas držati sitim.

Lubenica

Voće je ugavnom dobra opcija za doručak, a lubenica je na vrhu liste. Čak 90 posto njenog sastava čini voda, tako da je odlična za hidrataciju tijela. Lubenica također gasi želju za šećerom, a istovremeno sadrži jako malo kalorija. Bogata je elektrolitima i sadrži likopen koji unapređuje zdravlje srca i očiju.

Orašasti plodovi

Jedna šaka orašastih plodova za doručak će pomoći u održavanju crijeva zdravim. Orašasti plodovi pospješuju probavu te normalizuju pH vrijednost želuca. Možete pojesti i grožđice, bademe i pistacije. Ipak, ne treba pretjerivati jer prekomjerne količine mogu dovesti do pojave akni i debljanja.

Bademi

Bademi su bogati manganom, vitaminom E, proteinima, vlaknima, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Trebate ih jesti ujutro nakon što ih ostavite potopljene tokom noći. Njihova kora sadrži tanin koji sprečava apsorpciju hranjivih materija pa ih je uvijek potrebno oguliti prije jela. Bademi pomažu u održavanju zdravlja mozga.

Papaja

Oni koji žele regulisati rad crijeva, papaja je najbolje voće koje treba jesti ujutro na prazan želudac. Papaja bi trebala biti dio svakog doručka jer pomaže u izbacivanju toksina iz organizma, a uz to i smanjuje nivo lošeg holesterola i sprečava nastanak bolesti srca.

(Degusto.ba)