Novosti

Javni protest zbog otpuštanja novinara u Oslobođenju i drugim medijima


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva medijske poslodavce u BiH, vlasnike medija i članove uprave da zaustave otpuštanja novinara i drugih medijskih djelatnika, kao ekonomsku mjeru i odgovor na finansijsku krizu unutar medijske industrije, izazvanu epidemijom koronavirusa i drastičnim smanjenjem komercijalnih i drugih prihoda.

Udruženje BH novinari je primilo informaciju o otkazu ugovora o radu značajnom broju novinara i drugih medijskih djelatnika u kompaniji Oslobođenje, kao i najavu sličnih postupaka u najmanje 10 medijskih kuća iz različitih dijelova države.

Zbog toga BH novinari pozivaju vlasnike i Upravu Oslobođenja da još jednom preispitaju svoju odluku, te pokušaju zadržati ljude, a tražiti druge, alternativne načine prevladavanja finansijskih teškoća.

“Svjesni smo potpuno činjenice da, kao udruga novinara, nemamo zakonskih ovlasti niti možemo određivati vlasnicima medija, pa tako ni vlasnicima Oslobođenja, kakve će ekonomske mjere donositi, ali možemo zahtijevati da smanjenje broja uposlenih, ako je nužno, bude provedeno na zakonit način, bez diskriminacije, u konsultaciji sa sindikatom uposlenika i uz punu zaštitu radnih i socijalnih prava novinara”, kaže se u saopćenju iz Udruženja BH novinari.

Upravni odbor BH novinara upozorava također kako smanjenje broja uposlenih u medijima može samo privremeno zaustaviti ili odgoditi ekonomski kolaps koji prijeti svim medijima u BiH u narednih pola godine. Krizni štabovi, vlade na svim nivoima ili nadležne medijske organizacije još uvijek nisu donijele hitne mjere za ekonomski spas medijske industrije i očuvanje javne funkcije medija, što je bila njihova zadaća!

“Zbog toga rezolutno pozivamo nadležne vlade, medijske institucije i međunarodne donatore da formiraju fond za hitnu pomoć medijima, čija će sredstva omogućiti produkciju profesionalnih i raznovrsnih medijskih sadržaja u javnom interesu. Od proglašenja vanrednih okolnosti i stanja nesreće u BiH, mediji i novinari su bili servis svih građana i ključni prenositelji informacija u vezi sa epidemijom koronavirusa, a da vlasti nisu ničim pokazale da su spremne pomoći medijima da finansijski opstanu. Ukoliko to ne urade u najskorije vrijeme, BH novinari će pozvati medije na bojkot svih press konferencija i događaja koje organiziraju nadležne vlasti i krizni štabovi u BiH”, stoji u saopćenju.