Novosti

Ugroženo skoro 60 miliona radnih mjesta


Skoro 60 miliona radnih mjesta širom Europske unije i Velike Britanije ugroženo je zbog pandemije korona virusa, navodi se u analizi londonske konsultantske kuće McKinsey.
U izvještaju se upozorava da bi stopa nezaposlenosti u EU mogla da skoči sa oko 6% na više od 11% i da godinama ostane na tom nivou ako se širenje virusa uskoro ne zaustavi.

McKinsey procenjuje da je jedno od četiri radna mjesta u EU i Velikoj Britaniji pod rizikom od smanjenja radnih sati, prinudnog odmora ili otpuštanja.
Profesije koje ne zahtijevaju blizak kontakt među ljudima, kao što su knjigovođe i arhitekte, kao i one koje podrazumijevaju pružanje osnovnih usluga, smatraju se nisko rizičnim.

U okviru visoko rizičnih profesija zaposleno je 55 miliona radnika, a među njima su radnici na kasi, kuhari, građevinari, hotelsko osoblje i glumci.

Oko 80 odsto radnih mjesta koja se smatraju rizičnim obavljaju ljudi bez fakultetske diplome, a posebno su ugroženi zaposleni u manjim kompanijama.

Ako Europa ne uspije da zaustavi virus u roku od tri mjeseca i bude prinuđena da nastavi socijalno distanciranje tokom ljeta, stopa nezaposlenosti će slijedeće godine biti na najvišem nivou od 11,2 odsto, dok potpuni oporavak ekonomije nije vjerovatan prije 2024. godine, navodi se u analizi.

U međuvremenu, oglasili su se i iz Europske unije.

Europski komesar za ekonomiju Paolo Djentiloni izjavio je da bi pomoć u vrijednosti od oko 1,5 biliona eura mogla biti potrebna za rješavanje krize izazvane epidemijom korona virusa.

“Eurogrupa je do sada dala prijedloge za pomoć vrijednu više od 500 milijardi eura za finansiranje zdravstvene zaštite i rad sa skraćenim radnim vremenom, kao i za pomoć malim i srednjim preduzećima”, rekao je Djentiloni za Der Spiegel.

On je ukazao da bi potrebna sredstva mogla biti prikupljena u okviru narednog višegodišnjeg budžeta EU.

(Tanjug)