Novosti

MMF odobrio 329 miliona eura BiH, očekuje se pad ekonomije za pet posto


Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je 329 miliona eura hitne podrške Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta za brzo finansiranje/Rapid Financing Instrument (RFI), što treba pomoći zemlji da ispuni hitne potrebe platnog bilansa izazvane globalnom pandemijom COVID-19.

RFI obezbjeđuje brzu finansijsku pomoć zemljama članicama koje se suočavaju sa hitnom potrebom u platnom bilansu, bez potrebe za sveobuhvatnim ekonomskim programom ili pregledima.

RFI može pružiti podršku u ispunjavanju širokog opsega urgentnih potreba, uključujući i one koje proizilaze iz cjenovnih šokova, prirodnih nesreća, konfliktnih i post-konfliktnih situacija. Finansijska pomoć u okviru RFI se pruža u obliku direktne doznake sredstava.

Očekuje se da će ekonomski uticaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje vanjskih računa i urgentne potrebe u platnom bilansu.

Očekuje se da će u 2020. godini ekonomski rast pasti za pet posto te da će se u 2021. godini oporaviti na oko 3,5 posto.

Vlade u BiH planiraju značajnu fiskalnu ekspanziju kako bi povećale potrošnju na socijalne pomoć i sektor zdravstva. Ovo finansiranje MMF-a će igrati vitalnu ulogu u katalizaciji hitne pomoći od međunarodne zajednice, posebno pomoći od EU – rečeno je to na sjednici Izvršnog odbora.

Tom prilikom, zamjenik direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Tao Zhang, kazao je da ekonomija Bosne i Hercegovine trpi posljedice zbog pandemije COVID-19, što je dovelo do hitnih potreba u platnom bilansu.

Zbog obimnog i brzog pogoršanja tekućeg računa platnog bilansa, Instrument za brzo finansiranje će pomoći tako što će pružiti podršku za povećanje prioritetne potrošnje na zdravstvo i socijalnu pomoć uz istovremeno očuvanje održivosti duga – rekao je Tao Zhang, navedeno je u saopćenju IMF.