Novosti

Daimler i Volvo kreću u zajednički projekt razvoja gorivih ćelija


Dvije kompanije istražuju mogućnosti podjele troškova novih tehnologija u razdoblju obilježenom padom potražnje za vozilima na područjima pod blokadom zbog pandemije koronavirusa.
Njemački proizvođač automobila Daimler i švedski proizvođač kamiona Volvo Trucks odlučili su udružiti snage na razvoju, proizvodnji i prodaji sistema gorivih ćelija za teška vozila, naznačujući konsolidaciju u sektoru pod uticajem korona krize. Dvije kompanije istražuju mogućnosti podjele troškova novih tehnologija u razdoblju obilježenom padom potražnje za vozilima na područjima pod blokadom zbog pandemije koronavirusa.

„Zajednički je cilj lansirati teška vozila s gorivim ćelijama za zahtjevne dulje destinacije, kroz serijsku proizvodnju u drugoj polovini desetljeća“, priopćili su iz Daimlera i Volva.

„Udruživanje snaga smanjit će troškove razvoja za obje kompanije i ubrzati uvođenje sistema gorivih ćelija kod proizvoda koji se koriste u prijevozu teških tereta i na zahtjevnim duljim trasama“, dodaju. Daimler Trucks će u novom projektu objediniti sve aktivnosti krovne kompanije vezane uz gorive ćelije, uključujući i one kompanije Mercedes-Benz Fuel Cell. Djelokrug nove kompanije obuhvatit će i aktivnosti vezane za upotrebu ćelija u automobilima ali i na drugim područjima. Volvo će pak kupiti polovinu udjela u novoj kompaniji za oko 600 miliona eura, navodi se u saopćenju. Kompanija će biti neovisna i autonomna, a Daimler i Volvo i dalje će biti konkurenti u svim ostalim područjima poslovanja, dodaje se u zajedničkom saopćenju. Preliminarni dogovor Volvo Trucksa i Daimlera nije obvezujuć, a očekuje se da će konačni sporazum biti sklopljen do trećeg tromjesečja a zaključen prije kraja godine.