Novosti

Ovogodišnja sjetva uljarica u BiH povećana za 20%


Na njivama širom Bosne i Hercegovine u toku je sjetva soje i suncokreta, dok uljana repica uveliko krasi pejzaže i prispijeva za žetvu. Zahvaljujući angažmanu BIMAL Grupe, Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP i poljoprivrednih proizvođača, ovogodišnja sjetva, iako se realizuje u okolnostima koronavirusa, značajno će obogatiti domaću sirovinsku bazu.

„Mi smo na temelju dobre organizacije, svih preduslova koji su ispunjeni i prije ove situacije, te stalnom komunikacijom sa poljoprivrednicima uticali na značajno povećanje u proizvodnji uljarica u BiH, koja će ove godine biti za čak 20% viša u odnosu na sjetvu prošlog proljeća. Iskorišćenje domaćeg poljoprivrednog potencijala u direktnoj je vezi sa jačanjem sirovinske baze čiji je značaj došao do izražaja upravo u situaciji izazvanom pandemijom COVID 19“ izjavila je Azelea Suljkanović, direktor Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko.

Sjetva ove godine se odvija u potpuno drugačijem kontekstu jer pored vremenskih uslova i stanja zemljišta poljoprivrednici vode računa o ličnoj zaštiti, policijskom času i nizu drugih mjera koje treba da ispoštuju u vanrednoj situaciji. Međutim, složni su da uprkos trenutnoj situaciji koja je usporila gotovo sve sektore, uspijevaju da odole izazovima u kojim se nalaze zbog koronavirusa.

Adnan Hodžić direktor kompanije Plant iz Tuzle kaže da su zbog dobre jesenje pripreme uspjeli da na vrijeme počnu sa sjetvom. „Možemo reći da koronavirus jeste donekle usporio nabavku sjetvenog materijala i đubriva, međutim nije uticao na to da sjetva počne na vrijeme. Zbog vremenskih uslova i vlage zemljišta sjetva kukuruza i soje počela je nekih sedam dana ranije nego inače. Mi od ponedjeljka izlazimo na njive i počinjemo sa sjetvom soje“ rekao je Hodžić koji se pored proizvodnje uljarica bavi i proizvodnjom rasada povrća, voća i cvijeća.

Mira Miličević, vlasnica kompanije Erik-Mir iz Brčkog takođe navodi da je dobra organizovanost osnova svakog posla i da su dobro obavljene pripreme za sjetvu pomogle da ne dođe do odstupanja u planu proljetnje sjetve. „Nabavka đubriva jeste djelimično otežana, međutim sjetva je počela na vrijeme. Zbog koronavirusa i ograničenog kretanja dosta vremena odlazi na redove u bankama, redove u poljoprivrednim radnjama gdje kupujemo herbicide, ali smo ovu situaciju prihvatili i potpuno se prilagodili. Ono što poljoprivrednike brine jeste bojazan za period žetve budući da pored uljarica proizvodimo i kukuruz i pšenicu, a ekonomski posmatrano svi smo na neki način pogođeni ovim vanrednim stanjem“ rekla je Miličević.

BIMAL Grupa od 2016. godine uspješno sarađuje sa Institutom za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP, a kao siguran otkupljivač uljarica proizvedenih u BiH bitno podržava domaće proizvođače koji su se odlučili da zajedno sa IRUP-om rade na povećanju domaće sirovine.