Tema u fokusu

DDC MLS iz Sarajeva uposlit će oko 150 novih radnika u 2020.


Jedna od vodećih kompanija u oblasti industrije informacionih tehnologija u BiH, DDC MLS d.o.o. Sarajevo, čija je djelatnost outsourcing poslovnih procesa, očekuje stabilan rast do kraja 2020. i prijem novih 100 do 150 radnika, uprkos pandemiji koronavirusa.

Kompanija DDC MLS d.o.o. Sarajevo članica je poznate međunarodne DDC Grupacije, koja ima više od 30 godina iskustva u globalnom Business process outsourcing (BPO) sektoru i zapošljava hiljade radnika koji govore više od 40 jezika.

Iako je na samom početku pandemije koronavirusa, kompanija imala određene negativne efekte poput odgađanja početka novih projekata, te zabranu putovanja u cilju razvijanja novih poslovnih prilika, prema riječima Kemala Babića, direktora DDC MLS d.o.o. Sarajevo, nije došlo do pada u poslovanju i u aprilu ove godine zaposlili su 15 novih radnika.

U naredna tri mjeseca uposlit će još 50 ljudi

„Aktivirali smo plan kontinuiteta poslovanja, te uspješno organizirali rad od kuće za svih 500 usposlenika i time omogućili neometan radni proces. Samim time nije došlo to disrupcije u poslovanju i kompanija je nastavila raditi u istom obimu kao i prije pandemije. Također, nikome od zaposlenih nismo podijelili otkaze, nego smo u aprilu uposlili novih 15 radnika, a u naredna tri mjeseca imamo u planu da uposlimo još 50 osoba”, kaže Babić.

Prioritetni plan kompanije DDC MLS u 2020. godini je diversifikacija mreže klijenata, što će omogućiti upošljavanje novih radnika i dati dodatni podsticaj za rast kompanije.
“Diversifikacijom postojeće mreže i pronalaskom novih klijenata, očekujemo stabilan rast naše kompanije do kraja 2020., te primanje novih 100 do 150 uposlenika”, rekao je Babić.

Povećanje prihoda od 150 posto u 2019.

Izuzetno uspješna poslovna godina za kompaniju DDC MLS bila je i 2019., kada su ostvarili povećanje prihoda od 150 posto u odnosu na prethodnu godinu, te uposlili novih 200 radnika.

“Cjelokupan prihod je ostvaren kroz izvoz naših usluga na inostrana tržišta. U 2019. godini imali smo i novu ponudu usluga za klijenta iz SAD, koja je uspješno realizirana i nastavljamo daljnju saradnju. Također, istaknuo bih da smo u prošloj godini izdvojili investicije u vrijednosti oko 1,1 milion KM za nabavku nove mrežne i računarske opreme”, kaže Babić.

Međutim, kakve će globalne posljedice na ekonomiju u 2020. godini ostaviti pandemija koronavirusa još uvijek se ne zna, navodi dalje Babić i vjeruje da te posljedice neće biti dugotrajne.
“Nadamo se da pandemija neće u velikoj mjeri uticati na poslovanje naših klijenata, jer bi smo u tom slučaju imali i indirektne negativne efekte po našu kompaniju”, tvrdi Babić.

Nadležni u bh. vlasti, prema riječima Babića, trebaju što hitnije predložiti plan i set mjera, kako bi omogućili poslodavcima, kojima je zabranjen rad, da zadrže uposlene.

“Osim toga neophodno je da uvedu mjere i subvencije za poslodavce koji u ovom trenutku upošljavaju nove radnike i na taj način nastoje održati zaposlenost stanovništva i omogućiti im stabilna primanja”, naglasio je Babić.

Outsourcing za klijente iz Evrope i Sjeverne Amerike

Kompanija DDC MLS d.o.o. Sarajevo osnovana je 2014. godine, a njena osnovna djelatnost je outsourcing poslovnih procesa, odnosno unos i obrada podataka za klijente iz inotržišta, koji na taj način ostvaruju uštede. Radi se o outsourcingu skoro svih administrativnih poslova, koji zahtijevaju multijezičnost radne snage.

“Glavna karakteristika naše kompanije upravo su multijezične sposobnosti uposlenika, koje omogućavaju plasman naših usluga na tržišta Evrope i Sjeverne Amerike. Ostali faktori koji doprinose brzom rastu naše kompanije su stručnost i odgovoran pristup naših zaposlenika, te visok stepen kvaliteta usluga koje oni pružaju prema zahtjevima naših klijenata, globalnih lidera u svojim industrijama”, objašnjava Babić.

Dio poslovne strategije kompanije DDC MLS čini otvorena i konstruktivna komunikacija sa klijentima, agilnost i fleksibilost u pružanju usluga, te visok kvalitet i standard usluga.

„Radimo u industriji informacionih tehnologija koja bilježi rast iz godine u godinu. Sa razvojem tehnologija i automatizacijom procesa, dolazi do sve većih zahtjeva tehnoloških kompanija za uslugama koje nudi naša kompanija”, dodaje Babić.

Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ