Novosti

Potrebna brža reakcija i veća podrška za opstanak malih biznisa


 “BiH u procesu pristupa EU – Kriza je šansa za ubrzanje procesa” naziv je online konferencije koja je održana u utorak u organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Na konferenciji su predstavljeni sistemi i programi podrške malim i srednjim preduzećima u BiH, praksa i iskustvo Nizozemske te je analizirano u kojoj mjeri kriza predstavlja šansu za ubrzanje procesa reformi, a na njoj su učestvovali predstavnici Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, Delegacije Europske unije u BiH, predstavnici entitetskih i kantonalnih ministarstava, Brčko Distrikta, obrazovnih institucija, poduzetnika, nevladinih organizacija te predstavnici medija.

Ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Reinout Vos u uvodnom obraćanju pozdravio je sve prisutne, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da su resorna entitetska ministarstva i drugi nivoi vlasti u BiH prepoznali priliku da zajedno rade na rješavanju problema proisteklih iz aktuelne krize, saopćeno je iz LiNK-a.

Ocijenio je kako je dijalog između svih nivoa vlasti od ključne važnosti za razvoj poduzetništva i poboljšanje poslovnog okruženja u BiH, a naročito za rad malih i srednjih preduzeća te da je jedino na takav način moguće uspostaviti efikasan sistem i mehanizam u funkciji ekonomskog razvoja i prosperiteta na općem planu.

Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Amir Zukić istakao je važnost pravovremene reakcije kako bi mala i srednja preduzeća prevazišla poteškoće u novonastaloj situaciji, uzorokovanoj pandemijom koronavirusa.

Zukić je ukazao na ključne pravce djelovanja Vlade FBiH i resornog ministarstva, izdvajajući mjere za sanaciju posljedica krize te poteškoće koje su posljedica administrativne fragmentiranosti i podjele nadležnosti na relaciji Federacija-kantoni-lokalne zajednice.

Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Zoran Savić naglasio je kako Ministarstvo privrede i preduzetništva RS posebnu pažnju posvećuje podršci malim i srednjim preduzećima.

Također je istakao kako je Vlada Republike Srpske, s ciljem ublažavanja posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, formirala Fond solidarnosti za konkretnu pomoć privredi te već poduzela određene mjere podrške malim i srednjim preduzećima.

Nakon uvodnih obraćanja, kroz interaktivne panel diskusije učesnici su razgovarali o ključnim problemima sa kojima se poduzetnici svakodnevno suočavaju, a koji posebno dolaze do izražaja u kriznim situacijama kao što je pandemija koronavirusa, te o potencijalnim pravcima za brzo i efikasno djelovanje s ciljem rješavanja tih problema.

Na konferenciji je zaključeno kako privrednicima treba puno više informacija te da je potrebna brža reakcija svih nivoa vlasti i veća podrška za opstanak malih biznisa.

Istaknuto je kako je potrebno ojačati saradnju s akterima koji žele reforme, uspostaviti efikasan sistem i mehanizam koji će omogućiti da se glas malih biznisa čuje i da se njihovi zahtjevi uzmu u obzir te pojednostaviti i poboljšati proces osnivanja i podrške prilikom osnivanja malih biznisa.

Ključno za dalji rad malih biznisa je, kako je zaključeno, smanjenje fiskalnih i posebno parafiskalnih nameta te smanjenje pritiska od strane inspekcijiskih organa koji, kako se navodi, moraju imati više savjetodavnu, a manje represivnu ulogu.

Jedan od zaključaka je kako je potrebno pokrenuti i reformu kojom će se omogućiti brže zatvaranje biznisa.

Naglašeno je kako razlozi neusklađenosti podrške malim biznisima i nedostatka sistematskog rada sa malim biznisima nisu uzrokovani korona pandemijom nego su, kako se navodi, sada posebno došli do izražaja.

“Već 20 godina se radi na reformama, ali su rezultati odnosno efekti nedovoljni. Potrebno je ubrzati reforme radi boljeg odgovora na krizne situacije, ali efekti reformi se moraju početi mjeriti na bolji način”, navodi se u zaključcima.