Novosti

Hrvatska agencija Human u finalu je za najprestižniju digitalnu nagradu, rame uz rame Googleu, Netflixu i Vogueu


Međunarodna akademija digitalnih nauka i umjetnosti (IADAS) proglasila je finaliste ovogodišnjeg 24. izdanja Webby Awards, međunarodno priznate kao jedne od najprestižnijih nagrada na internetu. Za razliku od prethodnih godina kada se nagrada dodjeljivala u New Yorku, zbog trenutnih okolnosti se ovogodišnja dodjela odvija se online, pa tako ovogodišnji Webby nosi naziv “WFH: Webbys From Home”.

Zanimljivost ovogodišnjeg finala je ulazak hrvatske kompanije Human u odabrano društvo velikih igrača na međunarodnom digitalnom tržištu. Human je ušao u finale u kategoriji Najbolje prakse na webu za svoju web stranicu humaninteraction.com.

“Svi smo jako sretni i uzbuđeni oko Webby-ja. To je stvarno veliko priznanje, na svjetskom nivou. Još ako ga osvojimo, bit će spektakl!”, izjavio je Vanja Bertalan, CEO Humana. No, ako osvoje nagradu neće je moći preuzeti u New Yorku jer nitko ne može nigdje putovati. “Bilo bi fora skočiti do New Yorka po nagradu ali nećemo plakati zbog toga”.

Akademija ocjenjuje prema šest kriterija izvrsnosti

Stranicu Human odlikuje direktna i opuštena komunikacija, efektna fotografija i video pa čak i inače rijetko čitljiva politika privatnosti koja u slučaju Humana to nije, čime je osvojila simpatije međunarodnog IADAS žirija među kojima se nalaze najveći digitalni stručnjaci.

Kategorija Best practices jedna je od najstrožih kategorija i služi kao standard industrije za korištenje inovativne i napredne prakse u izrade web stranica. Radovi moraju da pokažu izvrsnost prema svih šest kriterija Akademije: sadržaju, strukturi, navigaciji, vizuelnom izražaju, interaktivnosti, funkcionalnosti i ukupnom iskustvu.

Od ostalih finalista izvan kategorije nalaze se mnoga poznata imena među kojima su HBO, NASA, Spotify, Saturday Night Live, BBC, Lego, UNICEF ali i pojedinci: Leonardo DiCaprio, Idris Elba, Wiz Khalifa, Serena Williams i Tom Hanks za koje je žiri ocijenio da su svojom aktivnošću doprinijeli razvoju interneta prošle godine.

Osim nagrade žirija, svi radovi takmiče se i za glas publike i nagradu pod nazivom Webby People’s Voice, a upravo u toj nagradi možemo glasati svi iz regiona online.

Agencija Human poznata je u regionu po brojnim radovima i nagradama pa su tako osvojili čak osam MIXX nagrada, od ukupno 10 ikad dodijeljenih. Jedna od njih je najpoznatija regionalna platforma za razmjenu recepata, Podravkina coolinarika.com.