Novosti

Kako će izgledati putovanja avionom?


Usljed pandemije koju je prouzrokovao virus COVID-19, postavlja se pitanje kako će ubuduće izgledati putovanja avionom. Osmišljena su nove stolice ili bolje rečeno, stolice sa drugačijim rasporedom unutar aviona. Isto tako, mjesta su pregrađena kako bi se što više smanjila mogućnost eventualnog prijenosa virusa.

Aviokompanije nalaze se u teškoj situaciji. Čak se i kompanija Virgin Richarda Bransona susreće sa velikim izazovima kako spasiti i finansirati kompaniju i pokušati otpustiti što manje radnika.

Najveći je izazov kako se u ovo vrijeme vratiti na komercijalna putovanja čim prije i sa što manjim gubitkom. Određene mjere će morati biti napravljene i ispoštovane, što znači da se svi avioni moraju preurediti kako bi bili prihvatljivo prijevozno sredstvo.

Neke avio kompanije razmatraju riješenje poput micanja srednje stolice i pretvaranje tog mjesta u pregradu. Na takav način smanjuju broj putnika i gube dio zarade. Osim naravno ako cijene karata onda ne poskupe, ali to je opet drugi razgovor.

Ovakvo riješenje nije idealno, ali putnicima pruža određenu zaštitu, pa čak i privatnost i udobnost – možda ipak ta plastika ne mora biti prozirna na kraju. Glassafe je još uvijek u razvoju, ali firma Avionteriors koja je to osmislila već je i patentirala proizvod.

Prednost je što se ovakvo rješenje može vrlo jednostavno i jeftino implementirati u sadašnje avione, gotovo pa bez gubitka sjedećeg mjesta.