Novosti

Firma Temax BH zaposlila više od 20 novih radnika


U vrijeme svakodnevnih otkaza zbog korona virusa , turska kompanija Temax BH, sa sjedištem u Orašju, nastavila je s trendom novih zapošljavanja te najavila otvaranje dodatnih radnih mjesta.

Firma Temax BH osnovana krajem 2013. godine u Orašju, a svoju prvu uspješnu narudžbu je proizvela i plasirala početkom 2015. godine. Osnovna djelatnost firme, koja pored BiH, posluje u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji, je proizvodnja ambalaže od plastičnih masa, koja se pretežno koristi u transportu lijekova, hrane i hemikalija.

Firma je do sada u BiH investirala više od deset miliona eura. Međutim, važnim smatra i usmjeravanje dobiti u daljnje investicije na prostoru Bosne i Hercegovine koja, kako je rekao generalni direktor kompanije Ismail Onur Disli, pored kvalifikovane radne snage i strateškog položaja uz samu granicu EU, nudi i niz drugih pogodnosti.

Disli je govoreći o situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa koja je na globalnom nivou već uzrokovala krizu, kazao kako firma na čijem je čelu ne prati trend otpuštanja radnika, naprotiv.

Prije ove krize smo imali 60 uposlenih, što nam je bilo i dovoljno. Međutim, od početka krize uposlili smo više od 20 radnika. Vidjeli smo da se firme koje znamo zatvaraju, vidjeli smo da naše komšije ostaju bez poslova i prihoda. Pored svih poslovnih razloga, zapošljavanje ljudi je naša društvena odgovornost, u jeku krize to je naša svojevrsna dužnost prema drugim ljudima” – kazao je Disli.

Što se tiče planova za budućnost, firma Temax je već uložila više od milion maraka u nabavku opreme za punionicu vode pod vlastitim brendom “Vivit”.

Govoreći o životu u BiH, ovaj turski privrednik je kazao kako se u ovoj zemlji ne osjeća strancem, jer Turska i Bosna i Hercegovina imaju zajedničku historiju i tradiciju. Bosna i Hercegovina je izuzetno povoljna destinacija za investiranje, smatra Disli, pojašnjavajući kako u domenu industrijske proizvodnje institucije BiH pružaju podršku investitorima istovremeno ih držeći pod strogim nadzorom. Pozvao je u razgovoru za Anadoliju da investiraju u Bosni i Hercegovinu.