Novosti

Adriatic Metals akvizira kompaniju Tethyan Resource Corp


Kompanija Adriatic Metals iz Velike Britanije u čijem vlasništvu se nalazi bh. istraživačko-razvojna kompanija Eastern Mining, postigla je dogovor o akviziciji kompanije Tethyan Resource Corp, koja trenutno djeluje u Srbiji sa dva nalazišta plemenitih metala na lokacijama Kizevak i Sastavci. Ovom akvizicijom Adriatic Metals će se pozicionirati kao vodeća kompanija u razvoju baznih i plemenitih metala na Balkanu sa četiri ključna projekta (Rupice, Veovača, Kizevak i Sastavci), koji pokrivaju ukupno 301 kilometara kvadratnih u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Generalni direktor kompanije Adriatic Metals, Paul Cronin, istakao je da je ova kompanija u vrlo kratkom vremenskom periodu uspjela ostvariti značajno prisustvo u regionu kroz razvoj vlastitih resursa uz pomoć vrlo kompetentnog tima. “Akvizicija kompanije Tethyan Resource Corp predstavlja jedinstvenu priliku da udružimo naše resurse i nastavimo razvojni ciklus aktivnih projekata. Analizom dostupnih podataka vjerujemo da smo ovim potezom svim dioničarima, uz minimalan rashod, dodali značajnu vrijednost našem portfoliju“, kazao je Cronin te dodao da se finalizacija transakcije očekuje do kraja avgusta nakon što svi formalno-pravni uslovi budu zadovoljeni.

“Uzbuđeni smo što će naši resursi uskoro postati dio priče kompanije Adriatic Metals koja je izgradila izvrstan ugled na Balkanu na osnovu svog razvojnog kapaciteta i pozitivnog odnosa sa akterima na tržištu. Sigurni smo da će kombinovani resursi i tim dovesti do skorog početka proizvodnje na ključnim lokacijama i tako osigurati dugotrajne koristi našim dioničarima i zajednicama u kojim radimo”, naveo je direktor kompanije Tethyan Resource Corp, Fabian Baker.