Tema u fokusu

Izmir Ljuca: Vrijednim radom se sve može nadoknaditi


Cilj koji je firma Otoka Bambus sebi zadala početkom godine, kako nam je kazao direktor Izmir Ljuca, neće poremetiti ni pandemija koronavirusa niti svi problemi koji su zadesili većinu privrednika u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu. Ljuca je optimističan i kaže da i ove godine, kao što je i svake prethodne bio slučaj, očekuje rast od deset do petnaest posto.

„Mi ne poznajemo i ne priznajemo ni koronu ni recesije, smatramo da se radom sve može nadoknaditi. Prethodni mjeseci su bili ranjivi, ali smo ih mi prebrodili u smislu da se nismo zatvorili, nije nam ugrožen opstanak, a nismo ni otpuštali radnike kojih trenutno imamo 32. Međutim, istina je da finansijski rezultati nisu kakvi su bili u ovom periodu prošle godine, ali mi vjerujemo da to možemo nadoknaditi“, kaže Ljuca za Poslovne novine.

Otoka Bambus firma je koja se bavi veleprodajom i maloprodajom cvijeća, ukrasnih biljaka i sadnica voća. Rade i projektovanje, izvođenje i održavanje hortikulturog rješenja, imaju svoje cvjećare, a rade i vjenčani program i aranžmane za ostale prigode.

„Bavimo se uvozom, a Holandija nam je glavno tržiše, gdje imamo i registrovanu firmu, kao i u Sloveniji. Radi se o istom licu sa istim matičnim brojem. Naš transport i naše glavne prostorije su ovdje, kao i distribucija. Također , uvozimo i iz Italije i Belgije. U sklopu firme imamo i transportnu kompaniju, a planiramo i dalje širenje“, istakao je Ljuca.

Naime, Otoka Bambus uskoro će dobiti još jedno veliko skladište, jer su postojeći kapaciteti zatrpani robama.

„To bi nam dosta olakšalo posao, a planiramo otvoriti i jedan novi segment ponude, to jeste vanjskog materijala. Prvenstveno tu mislim na vanjsko drveće, a u blizini sjedišta firme otvaramo i skladište na površini od dva dunuma. To će biti otvoreno u narednih mjesec dana“, poručio je.

Protekla godina za ovu firmu bila je prilično uspješna. Uspjeli su ostvariti zadane ciljeve, a Ljuca kaže kako je to zbog njihove predanosti poslu i iskrenosti koju je tržište prepoznalo, kao i zbog postavljanja realnih ciljeva. Da su zaista radili dobro pokazuje i činjenica da su prepoznati kao bonitetno pouzdana firma, za šta su dobili i certifikat.

„Još je rano da zaista osjetimo neku veliku korist od toga, ali je to svakako jedna lijepa stvar koja nam mnogo govori. To je smjernica i dokaz da radimo dobar posao, što svakako planiramo nastaviti i u narednom periodu“, zaključio je Ljuca.

Firma Otoka Bambus osnovana je 2010. godine i iza njih je deset uspješnih godina rada. Svojim klijentima i za vrijeme korone, ali i mimo nje, dostavljaju svu robu na njihove adrese. Dobar odnos s klijentima, ali i iskrenost u poslovanju, koju je Ljuca pomenuo, pokazatelj su da je to pravi recept za uspjeh.

Piše: Minela PAMUK