Tema u fokusu

Projekt ”100 najvećih”: Rast prehrambene industrije


Promjene na svjetskom tržištu izazvane koronavirusom neće biti prepreka da Poslovne novine u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i analitičkim partnerom LRC d.o.o. Sarajevo realiziraju projekt ‘’100 najvećih u BiH i regionu’’ po 33. put zaredom.

Tradicionalni presjek stanja domaće i regionalne privrede, kao i izbor najuspješnijih kompanija, sada je važnije napraviti i prikazati nego ikad ranije. Najstarija i najveća bonitetna agenecija u državi, naime, predano radi na analitici kako bi javnosti prezentirala koje su to kompanije, ali i industrijske grane ostvarile pozitivne, odnosno negativne rezultate u svom poslovanju.

Trenutno se obrađuju završni finansijski izvještaji kompanija iz FBiH, a u narednom periodu baza će biti popunjena i sa podacima iz RS-a. Kompletni rezultati najvećih kompanija biće, kao i prethodnih godina, objavljeni u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina, a pored rang-listi po prihodu, izvozu, dobiti i investicijama, biće objavljene i analize 15 najzanimljivijih djelatnosti.

Među industrijskim granama u FBiH koje su doživjele rast nalazi se i ‘’Proizvodnja prehrambenih proizvoda’’. Iako se u 2019. godini bilježi manji broj kompanija iz ove djelatnosti koje su predale završne račune u odnosu na godinu ranije (535/552), te broje ukupno manje zaposlenih (11.627/11.695), one su ostvarile rast u većini ključnih parametara. Ukupan izvoz ovih kompanija je također smanjen sa 187.619.124 KM koliko je iznosio u 2018. na 176.940.466 KM u 2019. godini, ali je prihod rastao sa 1.880.799.715 KM na 1.927.830.865 KM.

Najveća razlika i pozitivan rast ostvaren je u kategoriji ukupne dobiti. Prije dvije godine kompanije u FBiH poslovale su sa gubitkom od 14.507.047 KM, a posljednji finansijski izvještaji prikazuju dobit od čak 56.035.526 KM što je razlika od nevjerovatnih 486 posto.

Najuspješnije kompanije u FBiH u ovoj djelatnosti prema ostvarenom prihodu su: Madi d.o.o. (Tešanj), Akova Impex d.o.o. (Sarajevo), Brovis d.d. (Visoko), Ledo d.o.o. (Čitluk) i Bajra d.o.o. (Travnik), a najuspješniji prema dobiti su: Ledo d.o.o., Madi d.o.o., Atlantic Argeta d.o.o. (Hadžići), Vispak d.d. (Visoko) i Perutnina Ptuj BH d.o.o. (Breza).

Podsjetimo, izbor ”100 najvećih” je jedan od projekta od nacionalnog značaja koji afirmiše razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu BiH i regiona. Ove godine treći put zaredom Projekt se realizuje i u Crnoj Gori gdje je kampanja već startala.