Koronavirus gurnuo njemačku privredu u recesiju

Koronavirus gurnuo njemačku privredu u recesiju

Njemačka privreda potonula je pod utjecajem koronakrize u recesiju, zabilježivši u prvom tromjesečju najveći pad aktivnosti od financijske krize, a ministarstvo financija upozorava da će podaci za drugo tromjesečje biti još lošiji.

Sezonski i kalendarski prilagođeni njemački BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti prema revidirani podacima državnog statističkog ureda smanjene 0,1 posto.

To znači da je Njemačka tehnički u recesiji koju neki ekonomisti definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Na godišnjoj razini bruto domaći proizvod najveće europske privrede smanjen je 2,3 posto, nakon 0,4-postotnog povećanja u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pokazuju podaci podaci Destatisa.

Njemačka je zbog pandemije koronavirusa značajno ograničila kretanje građana, zatvarajući škole i promet, ali su proizvodnje i uredi nastavili s radom a vlada je kompanijama osigurala pomoć.

Zato je pad privrede ipak blaži nego u susjednoj Italiji i Francuskoj, napominje Reuters.

Iz njemačkog ministarstva financija upozoravaju ipak da će drugo tromjesečje biti lošije nego prvo.

Od kraja aprila pokazatelji koji naznačuju trendove u predstojećem razdoblju ne ulijevaju nadu, iako bi se u maju mogao dogoditi zaokret, stoji u mjesečnom izvješću ministarstva o stanju u privredi.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.