Novosti

Najveća plata od 181.942 KM isplaćena u Sarajevu


Najveća isplaćena plata u Federaciji BiH ove godine isplaćena je u Sarajevu u oblasti bankarstva za mart, a ona je iznosila čak 181.842,35 KM u neto iznosu, dok je u Republici Srpskoj najveća ostvarena zarada iznosila 33.524 KM, a zarađena je u Banjaluci u oblasti finansijskog poslovanja, podaci su poreskih uprava.

Pored ove najveće isplaćene plate, u Federaciji BiH je od početka godine isplaćeno još plata čiji se iznosi mjere u desetinama hiljada KM.

U Poreskoj upravi FBiH ističu za “Nezavisne” da je druga po visini plata od 98.357,17 KM isplaćena u djelatnosti trgovine za april.

Za februar je isplaćena i plata od 89.669,81 KM u djelatnosti bankarstva. Četvrta po visini isplaćena plata je u djelatnosti trgovine za februar u iznosu 85.493,36 KM, dok je peta iznosila 83.331,90 KM u industrijskoj djelatnosti za februar”, istakli su u Poreskoj upravi FBiH.

Naglašavaju da su na isplaćen iznos plata obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi.

S obzirom na to da su navedeni iznosi plata isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznosi, pored mjesečne redovne plate, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice u tom mjesecu”, dodaju u Poreskoj upravi FBiH.

U Republici Srpskoj, prema podacima Poreske uprave RS, najviša isplaćena zarada u prva tri mjeseca ove godine je skoro pa šest puta manja nego u FBiH.

Svih top pet zarada u RS ostvareno je u Banjaluci.

“Isplata najvećeg ličnog primanja ove godine ostvarena je u iznosu od 33.524 KM, a ona je zarađena u oblasti finansijskog poslovanja u januaru. Druga zarada po visini ostvarena je u februaru u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti, koja je iznosila 30.830 KM, dok je treća po visini zarada od 23.608 KM ostvarena u februaru, u oblasti trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala”, podaci su Poreske uprave RS.

Dodaju da je četvrta po visini isplaćena zarada u RS u oblasti finansijskog poslovanja u januaru od 22.095 KM, dok je peta zarada po visini u RS isplaćena u martu u vezi s aktivnosti sa nekretninama, iznajmljivanjem i poslovnim aktivnostima, a ona je iznosila 19.923 KM.

Ukoliko uzmemo u obzir da su prosječne plate u FBiH i RS oko 950 KM, radniku koji ima prosječnu platu u BiH potrebno je oko 190 plata da zaradi najveću isplaćenu platu od 181.842,35 KM, za šta mu je potrebno skoro 16 godina rada.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, za “Nezavisne” kaže da ove plate i zarade ni u kom slučaju nisu realan odraz stanja u ekonomiji BiH te da su one uglavnom rezultat dobrog poslovanja banaka u BiH.

“Znamo da bankarskim sektorom dominiraju strane banke koje uglavnom posluju izuzetno dobro već dugi niz godina, tako da su ove plate i zarade vjerovatno odraz njihovog poslovanja. Gotovo nikakve štete tokom pandemije nisu pretrpjele same banke, tako da se sa jedne strane ove plate mogu objasniti i ranijim poslovanjem, a sa druge strane činjenicom da banke posluju dobro i da su izuzetno profitabilne te se one jednostavno ponašaju kao da ne pripadaju ovom, nego nekom drugom okruženju iz kojeg su njihovi vlasnici, pa su i plate takve”, pojasnio je Gavran.

On kaže da ove visoke plate imaju uticaj na prosječnu platu, ali da taj uticaj nije tako veliki, s obzirom na to da je broj isplaćenih velikih plata daleko manji od ukupne mase plata i ukupnog broja zaposlenih koji se mjeri stotinama hiljada.

Gavran kaže da, prema ovim podacima poreskih uprava vidimo ogromnu razliku kada je riječ o statističkim prosjecima ako se posmatra država u cjelini.

Ova najviša zarada u RS je, naravno, astronomska za prosječnog građanina ili je gotovo beznačajna u odnosu na najvišu platu u FBiH, međutim to ne govori da je ekonomija u FBiH na tri i više puta višem nivou nego u RS, već su to samo ekstremni slučajevi koje je teško upoređivati”, ističe Gavran za “Nezavisne”.