Tema u fokusu

Peplast očekuje porast izvoza polietilenske ambalaže za 5%


„Kvalitet, odgovornost, inovativnost“ glavni je slogan kompanije Peplast d. o. o. Odžak, lidera u oblasti proizvodnje i primjene polietilenske ambalaže u BiH i regionu, koja očekuje porast izvoza polietilenske ambalaže (PA) za 5 posto kraja 2020. godine.

Iako je pandemija koronavirusa znatno uticala na poslovanje firme Peplast d. o. o. Odžak, to ih neće spriječiti da u ovoj godini ostvare povećan izvoz polietilenske ambalaže (PA) u zemlje Evropske unije i regiona.

„Godišnje proizvedemo 2.800 tona polietilenske ambalaže. Od toga, 1.500 tona ili 65 posto polietilenske ambalaže izvozimo u Njemačku, Austriju, Švajcarsku, kao i Hrvatsku, Srbiju i Sjevernu Makedoniju. Do kraja 2020. godine očekujemo povećanje izvoza od 5 posto u odnosu na 2019. godinu, što je porast od nekih 100 tona, pa će naš ukupni izvoz iznositi 1.600 tona polietilenske ambalaže“, kaže Hajrudin Hadžidedić.

Pandemija koronavirusa u velikoj mjeri je poremetila poslovanje ove firme sa njihovim kupcima i dobavljačima materijala, uglavnom građevinskim firmama, čiji je promet vezan za investicije u velikom padu.

„U aprilu ove godine naša kompanija je imala pad proizvodnje za više od 20 posto, dok je pad proizvodnje u maju oko 30 posto u odnosu na isti period prethodne godine“, tvrdi Hadžidedić.

Uprkos nastalim problemima u poslovanju, Peplast priprema za tržište dva nova proizvoda.

„Riječ je o jednom proizvodu u oblasti PE ambalaže, dok je drugi proizvod opšte namjene. Trenutno smo u fazi ispitivanja tržišta, a do kraja ove godine trebali bismo ići u redovnu proizvodnju. Očekujemo da će ova dva nova proizvoda imati značajni udio u postojećoj proizvodnji naše kompanije“, istaknuo je.

Peplast baštini 20 godina uspješnog poslovanja na bh. i regionalnom tržištu. Brzi rast ove kompanije zasniva se na inovativnom pristupu problemima njihovih kupaca, uvođenju novih proizvoda, poštivanju rokova isporuke i usavršavanju proizvodnog kadra.

„Naši osnovni proizvodi su ekstrudirana polietilenska ambalaža za pakovanje u građevinskoj, petrohemijskoj, prehrambenoj, poljoprivrednoj i drvnoj industriji. Vlastitim iskustvom i znanjem 50 zaposlenih, unapređujemo kvalitet i paletu od 7 grupa proizvoda, što našu firmu stavlja na listu vodećih proizvođača u regiji“, naglasio je Hadžidedić.

Peplast je u 2019. godini puno pažnje posvetio podizanju tehnoloških mogućnosti postojeće opreme, proširenju skladišnog kapaciteta i boljem pozicioniranju na tržištu.

„Najveća ulaganja u prošloj godini bila su usmjerena u održavanje postojeće opreme te uređenje skladišta, parkinga i pristupne infrastrukture. Ukupna ulaganja u ove svrhe premašila su 500.000 KM“, istaknuo je Hadžidedić.

Prioriteti menadžmenta ove firme do kraja 2020. su očuvanje radnih mjesta, servisiranje svih obaveza iz potpisanih ugovora sa velikim kupcima, kao i očuvanje postojećeg nivoa proizvodnje u izmijenjenim okolnostima poslovanja.

Piše: Irena Vasić-Dobrić