Novosti

Ukida se policijski sat u RS-u


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su stečeni uslovi za ukidanje vanrednog stanja i da to podrazumijeva prestanak i potrebe za policijskim satom.

Policijski sat je bio u funkciji smanjenja kontakata i masovnih okupljanja jer je to nosilo dodatni rizik za širenje virusa korona. S obzirom na to da je otvorena većina objekata i da postoje propisane mjere, nema potrebe za postojanje policijskog časa. On je blisko vezan za vanredno stanje i očekujem da ćemo ukinuti policijski sat – izjavila je Cvijanović za ATV.

Ona je dodala da će ovaj entitet nakon ukidanja vanrednog stanja neko vrijeme funkcionisati u uslovima vanredne situacije, koja je bila na snazi prije donošenja odluke o proglašenju vanrednog stanja.

To znači da će postojati drugačiji režim funkcionisanja u odnosu na potpuno normalno stanje, ali će biti promjena u odnosu na današnju situaciju. I dalje će biti veliki izazov organizovati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i morat će biti održavane uz mjere zaštite – rekla je Cvijanović.

Govoreći o posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj će biti razmatran prijedlog za ukidanje vanrednog stanja, Cvijanovićeva je izrazila očekivanje da će rasprava biti konstruktivna.

Očekujem da ćemo bez problema doći do odluke o ukidanju vanrednog stanja i potvrđivanja uredbi sa zakonskom snagom koje sam donijela, a da se nakon toga u nastavku sjednice bavimo životnim pitanjima koja proističu iz rebalansa budžeta. Pred nama su veoma važne stvari kako bismo zaokružili prethodnih duže od dva mjeseca i sagledali nove korake u skladu sa finansijskim mogućnostima i epidemiološkom situacijom – izjavila je Cvijanović.

Podsjetivši da je donijela 19 uredbi sa zakonskom snagom, naglasila je da su one bile neophodne za adekvatno funkcionisanje sistema u vrijeme vanrednog stanja.

Nijedna uredba nije izašla izvan potreba onog što nalaže vanredno stanje. Nije bilo zloupotreba, niti izmjena zakonskih rješenja samo zato što neko misli da to treba, a nema veze sa vanrednim stanjem. Sve smo radili veoma pedantno, postigli maksimum u datim okolnostima i uradili dobar posao – ocijenila je Cvijanović.

(Index.ba)