Industrija

Američko – kineski odnosi oborili cijene nafte


Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima na 35 USD zbog pojačanih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, i sumnji u skori oporavak potražnje u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Na londonskom tržištu je cijena barela bila u minusu 1,03 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 35,03 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 96 centi nižoj cijeni, od 32,96 USD.

Kina se sprema da usvoji nove zakone o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, na šta je američki predsjednik Donald Trump reagovao upozorenjem.

Peking ujedno zbog teških posljedica pandemije nije objavio zamišljenu stopu ekonomskog rasta u ovoj godini, prvi puta od kada je uveo tu praksu, prenosi crnogorska MINA.

Ulagači ponovo moraju djelovati kroz sve jači verbalni rat SAD-a i Kine”, rekao je Stephen Brennock iz konsultantske kuće PVM.

On je podjsetio da je koronavirus poništio decenije rasta svjetske potražnje za naftom i da će oporavak biti spor.

Vlade širom svijeta počele su ublažavati ograničenja kretanja i putovanja uvedena kako bi se suzbilo širenje novog koronavirusa, pa su se pojavile prve naznake oporavka potražnje.

Potražnja za benzinom raste, a neke aviokompanije planiraju povratak evropskih putovanja, što je podstaklo cijene nafte u ovoj sedmici.

Značajniji pad cijena spriječilo je i smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, koji su za maj i jun dogovorili smanjenje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno.

Pažnja se sada okreće američkoj potražnji za prodženi vikend u SAD-u zbog Dana sjećanja na poginule vojnike, kada potrošnja goriva obično raste.

OPEC zbog blagdana u muslimanskom svijetu nije na svojim internet stranicama objavila kolika je u četvrtak bila cijena barela referentne korpe nafte njenih članica. U utorak iznosila je 28,43 USD.