Novosti

Mladi inovator iz Tuzle u rangu najboljih na svijetu


Tarik Džambić ima 20 godina i student je prve godine Fakulteta elektrotehnike u Tuzli. Već 12 godina svira gitaru. Od sportova trenirao je karate, plivanje, rukomet, i na kraju najviše zbog svoje visine, košarku. Zbog ljubavi prema košarci pridružio se Regionalnom košarkaškom savezu Tuzla, pri kojem trenutno djeluje kao košarkaški sudija. Ljubav prema tehnologiji se definitivno odrazila i na izbor škole/fakulteta. Pored formalnog, dosta je vjerovao i još vjeruje u neformalno obrazovanje. Svoj karakter, kao i komunikacione vještine, je najvećim dijelom stekao i usavršio kroz članstvo u omladinskoj organizaciji “Budi Muško Klub – Tuzla”, čiji je član bio od njegovog osnivanja, i kroz koju je zajedno sa drugim mladima radio na implementaciji raznih projekata, te držao edukacije, na temu rodne ravnopravnosti i zdravih životnih stilova. Jedan je od osnivača prostora i predsjednik istoimene omladinske organizacije “Makerspace Tuzla”, gdje zajedno sa prijateljima, sa kojima je pokrenuo cijelu ovu priču, edukuju mlade na teme iz oblasti informatike, podstiču ih na timski rad i rješavanje problema kroz inovacije, kako lokalnih tako i globalnih.

Pametna narukvica koja spriječava nasilje nad ženama i djecom, vreća za spavanje pomoću koje možete dok spavate puniti vaše pametne uređaje, pametne slušalice koje čitaju vaše misli i puštaju baš one pjesme koje želite. Možda zvuči kao naučna fantastika ili neki luda ideja iz NASA-e, ali to su sve proizvodi tima srednjoškolaca koji nisu imali ništa osim ideje, i koji su vjerovali da je moguće. Sa timom, i raznim drugim projektima, učestvovao je na mnogim takmičenjima gdje je osvajao prva mjesta. Kroz lokalna, državna pa i na svjetska takmičenja…Njegov najveći uspjeh je iz avgusta 2019. godine, kada je kao predstavnik Bosne i Hercegovine na Svjetskom Microsoftovom takmičenju iz informatike u New Yorku, osvojio 3. mjesto i bronzanu medalju. Danas sva ta iskustva i znanje dijeli sa svojim vršnjacima u našem Makerspace-u, jer lanac je onoliko jak koliko i najslabija karika u njemu.

Tarik prošle godine si bio treći na svijetu u New Yorku, u BiH si donio bronzanu medalju sa jednog globalnog Microsoft Office takmičenja. Kakav je osjećaj braniti BH boje na ovaj način i da li želiš na nekom budućem takmičenju napraviti dodatni pomak?

“To takmičenje smatram kao jedno od svojih najvećih postignuća, jako puno pripreme je ušlo u to. Na zadnjem takmičenju sam osvojio treće mjesto, broznanu medalju i donio je u Bosnu i Hercegovinu. U sklopu tog takmičenja učestvuje preko milion i pol ljudi, a samo oko 500 najboljih uspije doći u finale. Ove godine smo planirali da učestvujemo po treći put, jer možete samo tri puta učestvovati, ali zbog situacije u svijetu otkazano je takmičenje. Planiramo sljedeće godine ako bude prilike da učestvujemo ponovo.”

Pametna narukvica koja spriječava nasilje nad ženama i djecom, vreća za spavanje pomoću koje možete, dok spavate, puniti vaše pametne uređaje i pametne slušalice koje čitaju vaše misli i puštaju baš ono što želite da slušate. Baš sve ovo dolazi od tebe i tvog tima, šta je sljedeća velika i koristna stvar koju ćete napraviti?

“Želimo da prenesemo svoje znanje na mlađe ljude, u svrhu toga mi smo osnovali omladinsko udruženje. Mi upoznajemo nove mlade ljude koji nam svakodnevno dolaze, razgovaramo s njima o njihovima željama, ambicijama i znanju koje oni posjeduju. To znanje onda dodatno nadograđujemo i proširujemo, bilo to znanje iz tehnologije ili soft skills vještine prezentovanja svojih projekata. Koliko je bitno znati napraviti nešto, toliko je bitno znati to dobro prezentovati. Mi i dalje radimo na svojim izumima, jako puno stvari se odvija i dinamično je okruženje.”

Ističeš kao jedan od tvojih glavnih ciljeva da sve naučeno i sva iskustva preneseš na mlade i nadarene ljude. Tvoja poruka za one koji nisu sigurni imaju li to u sebi, jesu li nadareni i kako da shvate da jesu i kako da dođu po znanje koje im nudiš?

“Jako je teško u početku napraviti taj prvi korak, za mlade ljude je teško da shvate da su posebni na neki način. Samo treba vremena, rada i truda okružiti se dobrim ljudima oko sebe. Nas 6 je napravilo ovu organizaciju, a ne ja sam. To je moj savjet za sve, da se upoznaju sa novim ljudima, da šire svoje konekcije i uvijek se možete obratiti nama u MAKERSPACE-u, gdje uvijek možemo razgovarati ako imate nekih ideja. Moto naše organizacije je ”ovo je prostor gdje želje postaju stvarnost”.

Tarik Džambić je kandidat za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije inovacije.

(Radio Kameleon)