Industrija

Renault bi mogao nestati


Renault bi mogao nestati ako u kratkom roku ne dobije pomoć u rješavanju problema koje je izazvala koronakriza, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire u razgovoru za radio Europe 1, izražavajući nadu da će europski propisi o javnoj potrošnji biti suspendirani i u idućoj godini.

Ministar je istaknuo da Renaultova proizvodnju u Flinsu ne smije biti zatvorena i da kompanija mora zadržati što više radnih mjesta u Francuskoj, ali mora voditi računa i o tome da ostane konkurentna.

U razgovoru za pariški Le Figaro, Le Maire je rekao da još nije potpisao pet milijardi eura državnog zajma Renaultu koji bi kompaniji trebali pomoći da prebrodi pad povezan s pandemijom koronavirusa. Razgovori se nastavljaju, istaknuo je ministar.

Renault se bori za opstanak. Još nisam odobrio zajam“, rekao je Le Maire.

Izvori su  za Reuters rekli da je Renault s bankama postigao dogovor o zajmu koji bi uskoro trebao biti predstavljen upravnom odboru a potom bi ga trebalo odobriti ministarstvo financija.

Vlada traži od proizvođača automobila da se u zamjenu za državnu pomoć obavežu na proizvodnju električnih vozila, pošten odnos prema podizvođačima i povratak proizvodnje vezane uz naprednu tehnologiju u Francusku.

Europska unija odobrila je svim zemljama članicama sve potrebne fiskalne mjere ublažavanja ekonomskih posljedica koronavirusa, suspendirajući propise koji uključuju limit proračunskog deficita i javnog duga od tri odnosno 60 posto iskazano udjelom u BDP-u.