Investicije

Razlika između aktivnog i pasivnog ulaganja


Svako ko ulaže ili planira investirati svoju finansijsku imovinu pametnije, uvijek razmišlja o pravom trenutku za ulaganje. Ulagači na početku pokušavaju pronaći dno i vrh tržišta kako bi najviše izvukli iz njega.

Ulagači su izgubili puno više novca pripremajući se za korekcije ili pokušavajući ih predvidjeti, nego u samim korekcijama.” Peter Lynch.

Preduvjet za uspješno ulaganje je dobro upamtiti osnovna pravila. U suprotnom, biti ćete stalno iznova nezadovoljni svojim ulaganjima te nećete zaraditi odličnu dobit koju Vam nude tržišta.

Postoji nekoliko razloga za ovu neospornu činjenicu. Za početak, tu su naše prirođene kvalitete i osjećaji, te manjak informacija ili čovjekova nemogućnost da procesuira njihove velike količine.

Na kraju, razlog je i sama priroda ekonomije i društva. Kao i u ljudskoj psihi, ne postoje konstantni odnosi u ekonomiji gdje jedna akcija uvijek rezultira određenom reakcijom.

Prevelika samouvjerenost i strah od gubitka su osjećaji koji dominiraju umovima većine ulagača, posebno onih koji tek počinju ulagati. To su tzv. kognitivna ograničenja mozga i ona su najveći neprijatelj uspješnih ulaganja.

Faktori slabijih postignuća aktivnog upravljanja prikazani su u brojnim istraživanjima bihevioralne ekonomije i finansija koje ne gledaju na ekonomiju kao egzaktnu ili racionalnu znanost, već kao područje pod utjecajem subjektivnog ljudskog odlučivanja baziranog na psihološkim motivima.

U praksi to znači da 95% europskih aktivno upravljanih vlasničkih fondova, fokusiranih na globalne dionice, nisu nadmašili index globalnog tržišta dionica – S&P Global 1200 Index – u zadnjih 10 godina.

Mnogi ekonomisti SAD-a u istraživanjima koje se bave odnosima između ponašanja ulagača i postignutih rezultata potvrdili su da aktivni ulagači dugoročno imali manje prinose od tržišnih. Uz krive odluke tome su pridonijeli i veći troškovi aktivnog upravljanja ulaganjima.

Ovo se, također, odnosi na ulagače koji posjećuju svoje račune češće kako bi provjerili status svojih ulaganja. Pri svakom pregledavanju računa javlja se pobuda da se intervenira u ulaganja.

Razlika između rezultata tržišta i aktivnog ulagača – “Behavior gapCarla Richardsona koji je postao finansijski prihvaćen i slobodno preveden kao gubitak izazvan ponašanjem

Gore spomenuta istraživanja pokazala su da se godišnji gubitak ulagača u odnosu na postignute prihode tržišta zbog nepotrebnih odluka kreće negdje između -1.17% i -4.17%.

Na osnovu ovih istraživanja, u Finax-u su kreirali Inteligentno investiranje i odlučili se za pasivno ulaganje. Eliminacija ljudskog odlučivanja i automatizacija ulaganja vodi ka smanjenju rizika i troškova koji su zajedno iz dugoročne perspektive glavni faktori uspješnog ulaganja.

Najvažniji i najutjecajniji faktori određivanja uspješnosti ulaganja su investicijski period, ispravna raspodjela (ulagački sastav), raznolikost (podjela rizika), te redoviti rebalans.

Na početku registracije svaki će potencijalni ulagač biti upitan o njegovoj namjeri ulaganja i profilu rizika. Na osnovu odgovora na ova pitanja, jedinstven robo-savjetnik algoritam odabrat će odgovarajući portfelj precizno raspoređen prema ulagačevom profilu rizika.

Ako ste oprezna osoba koja se boji pada ulaganja, bit će Vam dodijeljena više konzervativna strategija sa većim omjerom obveznica. Fluktuacije u takvom portfelju su znatno manje nego u onom s većim brojem dionica.

Izbor određenog portfelja je, nadalje, podređen očekivanom trajanju ulaganja. Algoritam je programiran kako bi na temelju historijskih statistika Finax-ovih Inteligentnih investicijskih portfelja, što sigurnije postigli pozitivan prinos u investicijskom razdoblju koje ste odredili.

Pod rizikom tržišta smatra se pad vrijednosti ulaganja koja brine većinu. Rizik tržišta se smanjuje prolaskom vremena, kao što pokazuju činjenice u tablici.

Što više vremena ostavite da Vaša ulaganja rade, manje su šanse da ćete ih izgubiti. Slično tome, Vaše zarade rastu brže s većim vremenskim razdobljem zahvaljujući složenoj kamati.

Koliko već dugo razmišljate o ulaganjima?  Ako je to bilo prije 5 godina izgubili ste revalorizaciju od 55% (9.2% godišnje). Ili je to možda bilo prije 10 godina kada ste bili uvjereni da će tržište pasti još niže? Imali ste pravo, palo je još niže, ali to svejedno nije ništa promijenilo u razboritosti samog ulaganja. Da ste tada uložili, danas biste imali skoro tri puta više novca (aprecijacija – povećanje kapitala 187%, 11.1% godišnje).