IT i Tehnologija

Tržište web konferencija će doseći 19 milijardi dolara


Tržište koje se tiče web konferencija vrijedi u ovom trenutku 12,5 milijardi američkih dolara, a predviđa se da će do 2025. dostići vrijednost od 19 milijardi dolara. To je rast od 8,6 posto na godišnjoj razini te potvrđuje kolika je popularnost ovog tržišta, koje objedinjuje webinare, webcaste i web sastanke.

Naravno, pandemija koronavirusa uvelike je pomogla u podizanju vrijednosti tržišta jer se rad na daljinu postavio kao norma, što je podrazumijevalo popularizaciju raznih alata koji pomažu olakšati isti taj rad na daljinu. To se itekako uspjelo izvesti jer svjedočimo raznim poboljšanjima, posebno kad se radi o konferencijskim pozivima.

Teams, Zoom, Meet i razne druge platforme nude uistinu mnogo mogućnosti korisnicima za komunikaciju koja im je potrebna u ovakvim trenucima krize. Uostalom, brojke govore sve same za sebe, pa je tako Zoom s deset miliona aktivnih korisnika u decembru prošle godine, dogurao do njih više od 300 miliona u ovim trenucima. Teams ih ima oko 80 miliona, a još u decembruu bio je na dvadesetak miliona.

Upravo zato je najunosniji segment tržišta web konferencija taj koji se veže za video konferencije i on sam bi trebao vrijediti 11,56 milijardi dolara do 2027.

Dakle, same prognoze ne razlikuju se previše za godine koje dolaze, samo se rast ubrzao u ovoj godini, odnosno, u samim temeljima tih prognoza. Ali, konačni cilj je u principu identičan.