Novosti

Nakon dva mjeseca počeo oporavak avionskog saobraćaja


Dva mjeseca zatvaranja brojnih granica u svijetu imaju ogroman utjecaj na stanje avionskog saobraćaja. Krajem marta FlightRadar je objavio kako su oboreni negativni rekordi otkako je taj servis osnovan – tada je na nebu bio registriran nikad niži broj aviona u jednom danu. Nakon dva mjeseca isti servis bilježi polagani oporavak kad je riječ o broju aktivnih aviona.

Po prvi puta nakon 22. marta ove je sedmice u jednom danu zabilježeno 100.000 letova aviona. Dogodilo se to 20. maja, kada je FlightRadar24 registrirao 110.361 let. To je i dalje značajno niže od 191 hiljade zabilježene u prosjeku tokom maja prošle godine.

Statistika ukazuje na to da u aktualnom broju letova značajno prednjače nekomercijalni avioni, a oni su uzrokovali i ovaj lagani oporavak na nebu. Komercijalni letovi i dalje broje 71% manje saobraćaja nego lani u ovom razdoblju. U aprilu je taj pad bio 73,6%, pa je i ovdje vidljiv rast. Neznatan, ali ipak je riječ o laganom preokretu negativnog trenda od proteklih dva mjeseca.

U proteklih je nekoliko sedmica u domeni komercijalnih letova zabilježen porast kako teretnih tako i putničkih aviona u akciji. U FlightRadaru očekuju da se pozitivni trendovi nastave i u junu, za kada je određeni broj aviokompanija u Europi najavio ponovno pokretanje dijela putničkih letova.