Novosti

Porast nezaposlenosti u svih 50 država SAD


Stope nezaposlenosti porasle su u svih 50 američkih država i okrugu Kolumbija u aprilu, pošto su napori da se obuzda pandemija virusa korona prisilili kompanije širom zemlje na zatvaranje, saopštilo je Ministarstvo rada SAD.

Biro zavoda za statistiku rada saopštio je da su 43 države postavile rekordno visoke stope nezaposlenosti prošlog mjeseca, a najviša je u Nevadi, državi koja se najviše oslanja na teško pogođeno ugostiteljstvo i prehrambene usluge, javlja Reuters.

Izvještaj o zaradama od 8. maja pokazao je da je u aprilu izgubljeno rekordnih 20,5 miliona radnih mjesta, što je najveći pad u američkoj zaposlenosti od velike depresije.

Prema posljednjem izvještaju, više od četvrtine gubitaka poslova koncentrisano u tri najveće američke države: Kaliforniji, koja je izgubila 2,3 miliona radnih mjesta; Njujorku, koji je imao najveći broj slučajeva i smrti od COVID-19 u SAD i izgubio 1,8 miliona položaja; i Teksasu, koji je pretrpio dvostruki udarac zbog pada cijena nafte i izgubio 1,3 miliona radnih mjesta.

(Nezavisne novine)