Tema u fokusu

ZenDev iz Mostara očekuje rast poslovanja od 30 posto


Konsultantska IT kompanija ZenDev d. o. o. Mostar posluje u BiH i Švedskoj, a njihova vrhunska i najsavremenija softverska rješenja na izradi web i mobilnih aplikacija koriste klijenti širom svijeta.

Prema riječima Adnana Oručevića, direktora ZenDev d. o. o. Mostar, u 2019. godini ostvarili su rekordne poslovne rezultate.

„U 2019. godini naš prihod iznosio je nešto više od 1,5 miliona KM, što predstavlja rast za više od 50 posto u odnosu na 2018. godinu kada smo ostvarili prihod od milion KM“, istaknuo je Oručević.

Usprkos pandemiji koronavirusa nisu podijelili otkaze radnicima i uspjeli su održati stabilno poslovanje te sklopiti nove ugovore u 2020. godini. Planiraju zaposliti nove IT i marketing stručnjake i zvanično otvoriti novi poslovni prostor u Mostaru.

„S obzirom na trenutnu situaciju u vezi sa koronavirusom nezahvalno je dati bilo kakve prognoze. Naša očekivanja su da ćemo ostvariti rast od 30 posto ili veći u odnosu na 2019. godinu ali, s obzirom na globalno stanje na tržištu, sve je neizvjesno“, kaže Oručević.

Kompaniju ZenDev osnovali su, sredinom 2016. godine, dvojica prijatelja i svjetski priznatih IT stručnjaka Senad Šantić i Nikola Mirković, koji su zajedno studirali na Tehničkom univerzitetu Chalmers u Gothenburgu u Švedskoj.

Neposredno poslije otvaranja ZenDev ureda u švedskom gradu Gothenburgu, otvoren je i ured u Mostaru te kompanija započinje sa pružanjem usluga prvenstveno klijentima iz Švedske.

„Od 2016. pa do sada sarađivali smo sa klijentima širom svijeta. Fokus poslovanja nam je u pružanju podrške u razvoju e-commerce rješenja, a radili smo i na projektima digitalizacije građevinskog sektora te razvoju prilagođenih rješenja za razne druge oblasti privrede. Trenutno poslujemo sa desetak klijenata prvenstveno iz Švedske sa kojima sarađujemo već duži period“, istaknuo je Oručević.

Najvažnija strategija ove kompanije sadržana je u tome da, pružajući vrhunska i najsavremenija softverska rješenja, osiguraju klijentima da njihovi proizvodi budu inovativni i na korak ispred vremena.

„Fokus je na visokokvalitetnim softverskim rješenjima koja kreiramo tako da se distanca između naših klijenata izvan BiH i developera koji su primarno smješteni u BiH svede na jedva osjetnu. Koristeći najsavremenije tehnologije i tehnike komunikacije, naši klijenti aktivno učestvuju u svim fazama razvoja softvera“, dodaje Oručević.

ZenDev u startu prioritet poklanja kvalitetnijim uslovima rada i procesa koji u konačnici garantuju bolji finalni proizvod.

„Naša filozofija je poprilično jednostavna, a svodi se na pronalazak i angažman vrhunskih IT stručnjaka i obezbjeđenje vrhunskih uslova rada, što uz aktivan monitoring rezultira vrhunskim softverskim rješenjima i klijentima koji su zadovoljni isporučenim uslugama“, rekao je Oručević, dodajući da uvijek iznova dokazuju da u softversku industriju u BiH vrijedi ulagati i u tom pravcu usmjeravati aktivnosti na educiranju mladih.

Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ