Novosti

Gašić: Turistički vaučer za plaćanje usluge smještaja u RS-u


Turističke vaučere, koji će biti u upotrebi kao pomoć domaćoj privredi i turizmu nakon pandemije koronavirusa, mogu da koriste punoljetni građani sa prebivalištem u Republici Srpskoj, s ciljem podsticanja razvoja domaćeg turizma – definisano je uredbom koju je juče usvojila entitetsla vlada.

Vrijednost vaučera iznosi 100 KM i može se koristiti jednom u toku ove godine za plaćanje usluge smještaja (noćenje sa doručkom), bez obzira na vrijednost izvršene usluge smještaja u ugostitetlsjko-turističkom objektu na teritoriji tog bh. entiteta.

Ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić pojasnila je na konferenciji za novinare, nakon sjednice entitetske vlade, da će biti raspisan javni poziv za prijavu privrednih subjekata koji pružaju usluge smještaja, kao i turističkih agencija posredstvom kojih će biti moguće ugovarati aranžmane.

Privredni subjekti će morati da imaju izmirene sve obaveze prema RS kako bi mogli biti dio ovog projekta.

Pružaoci usluga smještaja moraju da imaju minimum četiri zaposlena, dok broj zaposlenih nije uslov za turističke agencije – pojasnila je ona.

Građani mogu direktno rezervisati smještaj, odnosno nisu u obavezi da to rade posredstvom turističke agencije.

Postoje dvije mogućnosti, ako želite da provedete samo tri noći na jednom mjestu imate pravo da iskoristite jedan vaučer po jednoj smještajnoj jedinici. Ukoliko se vaš odmor sastoji od četiri i više noćenja imate pravo za jednu smještajnu jedinicu da iskoristite dva vaučera – precizirala je ministrica trgovine i turizma RS.