Tema u fokusu

Sal-Trans planira povećati broj radnika


Očekivanja od 2020. godine bila su velika, ali je pandemija koronavirusa malo usporila planove i pojedinaca i privrednika. Tako je bilo i sa sarajevskom firmom Sal-Trans koja je, nastavljajući trend rasta s kraja 2019, ovu godinu započela dobro. Planirali su, kako je za Poslovne novine kazao direktor Nedžad Ahmethodžić, u ovoj godini proširenje voznog parka i nabavku autodizalice nosivosti 150 tona, kao i specijalnih niskonosećih poluprikolica za prevoz vangabaritnih tereta, čime bi bili jedna od vodećih firmi po veličini, kao i po usluzi koju bi pružali klijentima. Međutim, sve je to sada malo prolongirano.

„Usprkos svemu, nismo otpuštali radnike, već smo iz vlastitih sredstava finansirali poslovanje u tom kriznom periodu. Firma je, bez obzira na situaciju sa koronom, odlučila da zaposli još jednog radnika sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti servisiranja hidrauličnih sklopova u autodizalicama, čime je svoj servis vozila, pored automehaničara, autoelektričara i elektroničara, upotpunila vrhunskim hidrauličarem“, kazao nam je Ahmethodžić.

Sal-Trans godinama uspješno posluje, ali je u 2019. značajno povećao promet te održao stabilno poslovanje. Kompanija je potpisala ugovore sa prestižnim firmama, što je dovelo do povećanja obima posla i ostvarenog prometa.

„Razlog za to jeste kvalitet usluge koju pružamo, što nas značajno ističe u odnosu na konkurenciju“, dodaje Ahmethodžić.

Kaže i kako ih je korona samo malo usporila, ali da zacrtane planove i dalje namjeravaju ostvariti. Tako do kraja 2020. godine planiraju da sva operativna sredstva ulože u jačanje firme, povećanje prometa te širenje voznog parka.

„Početkom godine potpisali smo nekoliko ugovora o saradnji na duži period, što smatramo velikim uspjehom za firmu koja se tek probija na tržište i pokušava da zauzme vodeće mjesto u oblasti kojom se bavi. Međutim, imamo problem sa pronalaskom kvalifikovanih radnika, zbog čega moramo ulagati vlastita sredstva u edukaciju i obuku zaposlenika. Ovdje posebno mislim na vozače-rukovaoce autodizalica, jer je veoma mali broj kvalifikovanog kadra. U tom segmentu i u narednom periodu planiramo povećanje broja zaposlenih“, istakao je Ahmethodžić.

Ova firma, kojoj je cilj postati lider u zemlji u svojoj oblasti, vrši brojne usluge autodizalicama, kao što su montaža, demontaža, podizanje, spuštanje, utovar, istovar i prebacivanje svih vrsta tereta. Od drugih se, kako nam je kazao Ahmethodžić, razlikuju ne samo po kvalitetnom radu već i po tome što su klijentima dostupni non-stop.

„Dugogodišnjim iskustvom postigli smo kontinuirani napredak, usvojili nove tehnologije i usavršili stručni kadar, tako da sebe smatramo jednom od najstručnijih firmi u ovoj oblasti. Kvalitet, stručnost i neophodne mjere opreza glavne su odlike našeg poslovanja, što potvrđuju mnogobrojni klijenti“, zaključio je direktor ove sarajevske firme.

Piše: Minela PAMUK