Investicije

EU priprema fond od 15 milijardi eura


Evropska komisija je predložila osnivanje fonda od 15 milijardi eura za ulaganje u kompanije koje posluju u strateškim oblastima.

Tijeri Breton, povjerenik Evropske komisije za unutrašnje tržište, rekao je da će EU uspostaviti novi fond za podršku kompanijama koje posluju u područjima kao što su zdravstvo, svemirska istraživanja, odbrana, digitalna i čista tehnologija.

Istakao je da će planirani fond imati sredstva u vrijednosti od 15 milijardi eura, namijenjena isključivo strateškim kompanijama.

Dodao je kako je Evropska komisija takođe predložila uredbu o uspostavljanju instrumenta pomoći od 31 milijardu eura za podršku kompanijama koje imaju poteškoća s otplatom dugova uslijed pandemije koronavirusa.

Potrebno je da pomenute programe pomoći odobre Evropski parlament (EP) i sve zemlje članice EU.

U okviru borbe protiv pandemije KOVID-19, rukovodstvo Evropske unije takođe sprema novi zdravstveni program vrijedan 9,4 milijarde eura.

Kako je saopšteno, zdravstveni sistem mora biti spreman na različite izazove, te će za novi program iz budžeta EU do 2027. godine biti izdvojeno ukupno 9,4 milijarde evra.