Investicije

Goražde: Plastenike će dobit 35 poljoprivrednika


U Gradskoj upravi Goražde potpisan je ugovor o nabavci i isporuci 35 plastenika od 50 metara kvadratnih i sistema za navodnjavanje sa montažom za potrebe poljoprivrednih proizvođača sa područja Goražda.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Muhamed Ramović i vlasnik firme „Plastenici – Prometal“ iz Gračanice Ermin Grbić. Riječ je o projektu podrške razvoju plasteničke proizvodnje, za koji je sredstva u iznosu nešto većem od 52.000 KM obezbjedila Vlada FBiH, dok je Grad Goražde putem javnog poziva izvršio odabir korisnika.

Gradonačelnik Ramović podsjetio je da su pravo za učešće u projektu imale socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja Grada Goražde, koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili njihovi uži članovi porodice, kao i zemljište iznajmljeno u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Istakao je da je interesovanje poljoprivrednika bilo iznad očekivanog.

Apliciralo je 76 poljoprivrednika što nas je jako iznenadilo, obzirom da se prošle godine za raspisanih 20 plastenika javilo 19 poljoprivrednika. Znači da u ovoj godini imamo veliko interesovanje ljudi da se bave poljoprivredom što nam je veoma drago. Sa kompanijom iz Gračanice prvi put sarađujemo, a obaveza poljoprivrednih proizvođača, njih 35 koji su prošli na javnom pozivu jeste učešće sa 10 posto“, istakao je gradonačelnik Goražda.

Dodao je da je raspisan novi javni poziv za dodjelu još jedanaest plastenika poljoprivrednicima.

Iz firme „Plastenici – Prometal“ najavili su da će posao obaviti u narednim danima.

Naša firma posluje u okviru firme Nermaris d.o.o i jedan smo od vodećih proizvođača plastenika u BiH. Ovaj projekat će biti implementiran u narednih desetak dana a radi se od 35 plastenika površine po 50 m2. Vjerujemo da će u budućnosti biti još ovakvih i sličnih projekata“,  kazao je vlasnik firme „Prometal –plastenici“ iz Gračanice Ermin Grbić.