BIZcomment

Dr Yemi Adesokan: Naučnici će biti u mogućnosti da ubrzo objasne mnoge aspekte COVID19


U ekskluzivnom izdanju serijala 60” O KORONI, biotehnološki poduzetnik Yemi Adesokan iz Švicarske razgovarao je sa urednicom serijala Ljiljanom Đukanović o tehnologiji sekvenciranja i njegovoj važnosti u istraživanju koronavirusa i u nauci generalno. Inače, dr Yemi Adesokan je osnivač i izvršni direktor kompanija Gnu Biotics i Terra Genetix koje se bave biotehnologijom i jedan je od  najuticajnijih biotehnoloških poduzetnika na svijetu.

Radite kao biotehnološki poduznetnik već mnogo godina. Sve je počelo na Harvardu gdje ste razvili posebnu vrstu tehnologije sekvenciranja. Reci te nam, šta je uopšte sekvenciranje?

“DNK ili RNK sekvenciranje je tehnologija koja nam omogućava da očitamo genom bilo kojeg organizma. Genom je duga sekvenca DNK ili RNK i može se zamisliti kao jedna velika knjiga koja sadrži sve instrukcije o tome kako da se jedan organizam sagradi. Za nas ljude, na primjer, ta knjiga sadrži 3,2 milijarde slova, ili što bi u naučnom jeziku nazvali baznih parova.”

Znači sekvenciranje se radi na mašinama za sekvenciranje i te mašine su evoluirale vrlo brzo u zadnjih nekoliko decenija?

“Da, tehnologija sekvenciranja je evoluirala nevjerovatnom brzinom. Vjerovali ili ne, danas postoje mašine koje su veličine USB stika i mogu se priključiti na mobitel.”

Zašto je sekvenciranje genoma bitno?

“DNK sekvenciranje je faktički donijelo revoluciju u nauci. Omogućilo je naučnicima da razumiju veliki broj različitih bolesti, kao što su karcinomi ili nasljedne bolesti. Omogućilo je razvoj dijagnostičkih metoda i tretmana bolesti, te razumijevanje evolucije i mnogo drugih stvari.”

Šta je sa COVID19? Da li je sekvenciranje bitno i za ovu bolest?

“Apsolutno! Prije svega, sekvenciranje genoma koronavirusa je bio prvi korak u razvoj PCR testa koji se danas koristi širom svijeta kao standardni test za COVID19. Prva stvar koju su naučnici napravili kada se pojavio virus je sekvenciranje njegovog genoma. Također, sekvencirani genom pomaže naučnicima da shvate po čemu je to ovaj virus poseban. Već postoje neka vrlo zanimljiva saznanja i siguran sam da će naučnici biti u mogućnosti da ubrzo objasne mnoge aspekte COVID-a 19, kroz proučavanje sekvence genoma koronavirusa.”

Za vrijeme COVID19 pandemije, svjedoci smo širenja velike količina lažnih informacija i teorija zavjera. Šta ti misliš o tome?

“To je smiješno. Svjetska zdravstvena organizacija je tome dala i ime – INFODEMIJA. Ja bih samo rekao: u ovom potopu informacija, držimo se nauke!”

Projekat “60 sekundi o koroni” pokrenula je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) na početku pandemije korona virusa, a u cilju što boljeg informisanja i edukacije javnosti. Tako je producirano i emitirano oko 20 kratkih videa sa eminentnim stručnjacima iz oblasti medicije i genetike, kao i sa studentima Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu.

Urednica serijala je dr Ljiljane Đukanović, kao i njeni saradnici mr Vedrana Halepović i mr Mirza Softić.

Serijal “60 sekundi o koroni” možete pratiti na You Tube kanalu 60 sekundi o koroni kao i na web stranici bhaaas.org, te društvenim mrežama Facebook, Instagram i Linkedin.