Tema u fokusu

ZTR „Brus“ iz Vlasenice investira 60.000 KM u proizvodnju masivnih drvenih ploča


Iako je imala pad poslovanja od 30 posto zbog pandemije koronavirusa, ZTR „Brus“ iz Vlasenice koja se bavi prodajom i popravkom svih vrsta alata za obradu drveta, u 2020. kreće s proizvodnjom masivnih drvenih ploča koje će izvoziti u zemlje EU i regiona.

„Kvalitet u radu i pružanju usluga klijentima“osnovno je geslo kojeg se pridržavaju u zanatsko trgovinskoj radnji „Brus“ iz Vlasenice, a koje im je omogućilo da na tržištu uspješno opstaju već 23 godine.

Prema riječima direktora Borislava Matića, u ovoj godini će investirati 60.000 KM u pokretanje linije za serijsku proizvodnju masivnih drvenih ploča za stolariju, koje će izvoziti u zemlje EU i regiona.

„Riječ je o poluproizvodu, namijenjenom za dalju preradu u proizvodnji namještaja, koji ćemo većim dijelom izvoziti u Italiiju i Njamačku, a od zemalja regiona najviše u Srbiju. Godišnja proizvodnja masivnih drvenih ploča imaće kapacitet 200 metara kubnih i trebala bi donijeti dobit oko 20.000 KM“, kaže Matić.

Za nabavku nove mašine 220.000 KM

Osim pokretanja linije za proizvodnju masivnih drvenih ploča, ZTR „Brus“ će u 2020 godini investirati sredstva i u nabavku neophodne mašine, kako bi još više poboljšali kvalitet rada.

„To je kompjuterski navođena mašina za peglanje i popravke testera marke VOLLMER RC 110, kod koje je eliminisana mogućnost pojave greške u radu. Zahvaljujući tome još više ćemo poboljšati kvalitet i ubrzati proces rada, jer sada sve radimo ručno. Cijena jedne ovakve polovne mašine iznosi 220.000 KM“, istaknuo je Matić.

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila i na poslovanje ZTR “Brus“ koje je zbog toga imalo pad poslovanja oko 30 posto.

„Međutim, nisam zbog toga otpuštao radnike, niti mjenjao djelatnost. Što se tiče projekata i investicija, mislim da ću u ovoj godini ostvariti sve planirano ili bar veći dio. Očekujem da u ovoj godini neće biti značajnije promjene rasta prihoda u odnosu na 2019.“, tvrdi Matić.

Kupovina vlastitog poslovnog prostora

A u 2019. godini ostvarili su prihode u iznosu od 52.000 KM, što je za 15 posto više u odnosu na 2018.

„Također, u 2019. godini investirali smo sredstva u kupovinu vlastitog poslovnog prostora veličine 400 metara kvadratnih i nekoliko mašina, a ukupna investicija iznosila je oko 150.000 KM“, tvrdi Matić.

Zanatsko trgovinska radnja BRUS osnovana je 1997. godine, a njena osnovna djelatnost i danas je oštrenje svih vrsta testera za rezanje drveta i svih vrsta alata za obradu drveta.

„Osim toga, radimo i prodaju tračnih testera renomiranog proizvođača Uddeholm, kao i prodaju kružnih vidija testera marke Freud. Sve vrste testera imamo na sopstvenom lageru. Kao dodatnu djelatnost, vršimo usluge prevoza kamionom“, kaže Matić.

Kako dalje navodi Matić, glavna strategija kompanije je invesiranje u nabavku novih mašina i automatizacija procesa.

„To nam omogucava još brži i kvalitetniji rad. Mislim da smo u ovoj djelatnosti, što se tiče kvaliteta, među prvima u BiH“, rekao je Matić.

Irena VASIĆ-DOBRIĆ