Novosti

Vlada ZDK-a odobrila subvencije za još 693 radnika


Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je još dvije odluke o odobravanju subvencije dijela plaće za mjesec mart privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite. Novim odlukama je izdvojeno 140.679,00 KM za 693 uposlena u 66 pravnih i 300 fizičkih osoba.

Vlada je do sada na prijedlog Ministarstva za privredu donijela ukupno osam ovakvih odluka, kojima je za subvenciju dijela plaće za mart za 2.387 uposlenih odobreno ukupno 484.561,00 KM, saopćeno je iz press službe ZDK.

“Očekujemo da ćemo kroz dva-tri dana završiti obradu zahtjeva za mart, a potom ćemo krenuti s obradom zahtjeva za april koje pristignu do 8. juna, do kada je otvoren javni poziv” rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Prema njegovim riječima, za dodjelu subvencije za mart primljeno je 2.000 prijava, s jednim ili više zaposlenih, a za subvenciju za april u visini punog iznosa minimalne plaće do sada je pristiglo 1.100 koverti.

Ministarstvo za privredu informisalo je juče Vladu o podnesenim zahtjevima privrednih subjekata koji su izmirili porezne obaveze i isplatili plaću za mart, ali nisu priložili svu traženu dokumentaciju.

Prema riječima premijera Mirze Ganića, ovim privrednim subjektima će biti omogućeno da kompletiraju prijave kako bi mogli ostvariti pravo na subvenciju.

“Donijeli smo zaključak da se lista tih subjekata sa oko 400 radnika objavi na internet stranici Zeničko-dobojskog kantona te da se pozovu da u roku od tri radna dana dostave dopunu dokumentacije, kako bismo ih uzeli u razmatranje i odobrili subvenciju”, rekao je premijer Ganić.

Isplata polovine minimalne plaće za mart i punog iznosa minimalne plaće za april interventna je mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za pomoć privrednim subjektima kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa.

Pravo na subvenciju imaju subjekti koji nisu otpuštali radnike u periodu od 29. februara do 30. aprila, te koji su izmirili dospjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa do 29. februara. Javni poziv za mjesec april otvoren je do 8. juna, saopćeno je iz press službe ZDK.