Tema u fokusu

Saga Energy postaje ozbiljan faktor na tržištu naftnih derivata


„Ukoliko ste kompanija koja se bazira na kvalitetu, konkurentnoj cijeni, pouzdanosti, kao i na moći pregovaranja koja je jako bitna u svakom poslu pa tako i u trgovini naftnim derivatima, onda možete napraviti odličan rezultat koji će donijeti prihod kompaniji i zapaženo mjesto na tržištu koje vas izdvaja od ostalih“, rekao nam je Senad Sukić, menadžer prodaje u firmi Saga Energy iz Sarajeva. Članica su internacionalne mreže kompanija, a njihova osnovna djelatnost je trgovina na veliko naftom i naftnim derivatima, odnosno trgovina na veliko „bijelim robama“ (dizel, benzin, lož ulje – LUEL) kao i „crnim robama“ (mazut i bitumen). Osnovani su u aprilu 2012. u Sarajevu kao kćerka firma internacionalne kompanije Sibex Export –Import Gmbh Wien Austria, koja je ujedno jedna od najvećih distributera naftnih derivata u jugoistočnoj Evropi.

„Ulazak naše kompanije na tržište BiH nije bio jednostavan, ali detaljnim istraživanjem tržišta i trudom smo uspjeli doći na mjesto na kojem smo danas. Pored konkurentne cijene, pouzdanosti i kvaliteta proizvoda, prednost je biti u mogućnosti da nekog finansirate i date nekoj kompaniji proizvod na odgođeno plaćanje kako bi ona u svojoj branši napravila primjetan rezultat, pri čemu i vi imate benefite. Svi zavisimo od zaposlenih, njihovih ideja, načina rada, kao i hrabrosti da se neke ideje sprovedu i omoguće joj brži rast“, kaže Sukić.

Zbog pandemije neke od poslovnih ideja koje su planirali nisu uspjeli realizovati pa su i poslovanje i prihodi bili umanjeni u poređenju sa istim periodom prošle godine. Kada su u pitanju zaposlenici Sukić kaže da nisu dozvolili da ova kriza proizvede takvu atmosferu da nekoga moraju otpustiti ili radnicima umanjiti primanja.

„Prošla godina za nas je bila jedna od uspješnijih. Napravili smo zapažene rezultate koji su nas još više približili kompanijama koje su najbolje u ovoj branši. Povećali smo broj kupaca koji su sada dio našeg poslovanja, ušli smo na tržište prodaje hemikalija gdje za sad ostvarujemo pozitivan rezultat i nadamo se da će i u budućnosti biti prilike za većim rastom i jačanjem. Plan nam je bio da u 2020. povećamo promet a ujedno i prihod kompanije, međutim desila se korona. Dijelimo mišljenje vlasnika velikih svjetskih kompanija koji kažu da će biti ogroman uspjeh budemo li na kraju 2020. imali rezultate dovoljne da ne otpustimo niti jednog radnika i ne smanjimo plate“, kaže Sukić.

Nastojat će zadržati planirani obim portfolija i ispuniti već ugovorene obaveze isporuke goriva i hemikalija. Također, pokušat će povećati prodaju učešćem u javnim nabavkama te kao snabdjevač ući u segment izgradnje putne infrastrukture u kojem su ranijih godina imali aktivnu ulogu. Ukoliko uspiju zadržati nivo ostvarenog prihoda od prošle godine, prema riječima Sukića, bit će izuzetno zadovoljni.

Certifikat bonitetne pouzdanosti, dodaje, osigurao im je konkurentnu prednost i ugled u odnosu na ostatak industrije te im olakšao poslovanje i mogućnost uspostavljanja lakše komunikacije sa potencijalnim kupcima.