Novosti

Zakupci oslobođeni plaćanja zakupnina i za mjesec maj


Na prijedlog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće usvojilo je na vanrednoj sjednici, Odluku o umanjenju/oslobađanju plaćanja zakupnine zakupcima poslovnih zgrada i poslovnih prostora na kojima pravo raspolaganja ima Općina Stari Grad. Od ove odluke izuzete su djelatnosti bankarstva, apoteke, trgovine prehrambenim proizvodima i proizvodima široke potrošnje.

Usljed pandemije korona virusa i donošenja Odluke o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće od strane Vlade FBiH, kao i mjera koje su potom uslijedile, obustavljen je rad brojnim zakupcima općinskih poslovnih prostora i zgrada. Iz tog razloga, također na prijedlog općinskog načelnika, ranije su donijete odluke kojima su se zakupcima u martu zakupnine umanjile za 50%, u aprilu su potpuno oslobođeni plaćanja zakupnina, a današnjom odlukom ova povlastica produžena je i na mjesec maj.

Kako se u mjesecu maju 2020. godine ponovila situacija iz mjeseca aprila, odnosno zbog potpune nemogućnosti obavljanja djelatnosti, predlaže se oslobađanje plaćanja zakupnine za mjesec maj 2020. godine zakupcima poslovnih zgrada i poslovnih prostora koji imaju zaključene ugovore o zakupu s Općinom kao zakupodavcem, izuzev djelatnosti bankarstva, apoteka, trgovina prehrambenim proizvodima i proizvodima široke potrošnje,“ navedeno je u obrazloženju prijedloga općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića.

Nadležne službe će poduzeti mjere na realizaciji ove odluke odmah po stupanju na snagu iste.

Nakon detaljnog obrazloženja i pojašnjenja koje je vijećnicima dao v.d. općinskog pravobranioca Enes Smajlović, vijećnici su danas usvojili i zaključak o davanju saglasnosti općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću da u postupcima koji se vode pred nadležnim sudovima i drugim nadležnim organima, po tužbama i podnescima razriješenih zamjenika pravobranioca, ovlasti adekvatno stručno lice, advokata.