Tema u fokusu

Ulpiana uvodi digitalizaciju finansijskih izvještaja u 2020.


Od 2013. godine na području Sarajeva djeluje firma Ulpiana d.o.o., specijalizirani su za pružanje usluga u oblasti računovodstva i knjigovodstva, te poreznog i finansijskog savjetovanja. U 2020. godini uvode novu vrstu usluga, digitalizaciju finansijskih izvještaja na njihovoj web stranici.

Na digitalizaciju finansijskih izvještaja su se odlučili zbog toga da bi svoje poslovanje digli na još veći profesionalni nivo i omogućili bolju dostupnost bitnih informacija svojim klijentima.

Prema riječima direktorice Fatime Klapija uvijek nastoje da klijentima pruže maksimum i da svoju stručnost i znanje stave u službu njihovog uspjeha.

„Kroz svoj dugogodišnji rad stvorili smo respektabilnu bazu klijenata, koji su sa nama iz nekoliko razloga, a to su realan odnos cijene i kvaliteta usluga i zbog našeg individualnog i prijateljskog pristupa svakom klijentu. Svaki njihov uspjeh u poslu, smatramo i našim uspjehom“, istaknula je Klapija.

Iako je ova firma zbog pandemije koronavirusa imala osjetan pad prihoda od oko 30 posto u 2020., nisu otpustili svojih pet uposlenika i nastojali su da određenim inovacijama i preraspodjelom posla održe poslovanje.

„S obzirom na ekonomsku situaciju u BiH izazvanu pandemijom korona virusa, bit ćemo zadovoljni ako do kraja godine ostanemo na nivou prošlogodišnje realizacije, iako to ne znači da ne ulažemo napore da bude pozitivnih pomaka. U 2019. godini imali smo rast prihoda od 30% u odnosu na 2018. godinu i jako smo ponosni na tu činjenicu“, naglasila je Klapija.

Posebno su educirani i certificirani za konsultacije vezane za otvaranje novih firmi i početak poslovanja, kao i rad sa nerezidentima.

„Cilj nam je da postignemo najviši nivo profesionalne usluge, koristeći najmodernije tehinke i alate koji su dostupni u praksi. Usluge finansijskog savjetovanja koje pružamo namjenjene su firmama koje u svom sastavu već imaju računovodstvenu službu, zatim firmama koje se tek osnivaju, kao i u tekućem poslovanju firmi“, objašnjava Klapija.

U novije vrijeme u Ulpijani su poslovdnu djelatnost proširili i na IT rješenja i konsalting.

„Idemo u korak s vremenom, te osim osnovih, nudimo i usluge iz IT domene kao što su izrada web stranica, web aplikacija, mobilnih aplikacija kao i kompletnih informacionih sistema i rješenja. Također, nudimo i usluge konsaltinga iz raznih oblasti informationih tehnologija“, dodaje Klapija.
Osim pomenutih djelatnosti, u Ulpiani su otišli i korak dalje i otvorili novu poslovnu jedinicu Delicije&Sve zdravo, koja se bavi prodajom domaćih eko – proizvoda.

„Smatramo da je ovaj segment poslovanja budućnost i da trebamo dati svoj doprinos u opstanku domaće proizvodnje, prije svega malih proizvođača“, tvrdi Klapija.

Faktori koji su doveli do brzog rasta firme Ulpiana, kako navodi dalje Klapija, su želja za uspjehom i predanost poslu. A tim uposlenika je nebrojeno puta do sada pokazao da je visoko edukovan, kreativan, profesionalan, pouzdan i što je najbitnije pun elana i motivacije za nove izazove.

„Smatram da svako ko vjeruje u sebe i svoj cilj i rezultat, na kraju je u prilici da isti dostigne. Mislim da su sada došla vremena u kojima se razvoj bazira na znanju, ulaganju i sticanju novih znanja i vještina. Budućnost poslovanja je svakako primjena inovativnih rješenja“, rekla je Klapija.

Irena Vasić-Dobrić

.