Novosti

KS: Vidljiv napredak u realizaciji aktivnosti na izgradnji dionica Prve transverzale


Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je prošle sedmice raspisala javni poziv za izbor izvođača radova za izgradnju prve dionice Prve transverzale, u dužini od oko 800 metara, od Kranjčevićeve ulice do ulice Braće Begić.

Rok za izbor izvođača je 45 dana i 15 dana je rok za eventualnu žalbu, dok je procijenjena vrijednost njene izgradnje 21,9 miliona KM.

Ovo je istaknuto na sastanku Operativnog tima za izgradnju ove izuzetno značajne saobraćajnice, a što je u skladu sa zaključcima koji su usvojeni prije sedam dana.

Naglašeno je i kako je Vlada Kantona Sarajevo na svojoj sjednici održanoj protekle sedmice usvojila nekoliko ugovora o kupoprodaji ili zamjeni nekretnina i za koje očekuje podršku zastupnika u Skupštini KS 16. juna 2020. godine, čime se stvaraju pretpostavke za realizaciju početka izgradnje i tunela „Kobilja Glava“, a radi se o projektu dionice vrijedne oko 30 mil. EUR-a, istaknuto je.

Na sastanku je najavljeno intenziviranje neophodnih aktivnosti na uklanjaju objekata na Prvoj transverzali, konkretno na njenoj dionici od Kranjčevićeve ulice do ulice Braće Begić, poštujući sve zakonske procedure.

U skladu s tim, Operativni tim će do narednog sastanka pregledati pojedinačne slučajeve objekata na ovom dijelu trase i do naredne sedmice, kada će se održati novi sastanak, isplanirati njihovo uklanjanje.

Također je zaključeno da će do tada biti ažurirane informacije o imovinsko-pravnim pitanjima i eksproprijaciji na ovoj dionici.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je još jednom potcrtao kako se mora ubrzati dinamika radova, jer ova saobraćajnica proglašena javnim interesom za KS i njene građane.

To omogućava korištenje određenih pravnih mehanizama da se procedure ubrzaju, pa tako i prioritetno sudsko rješavanje eventualnih sporova .

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je najavio kako će do kraja ovog mjeseca sva pravna pitanja na području ove općine biti riješena, te istakao kako će se tada bez problema moći krenuti s gradnjom dionice ove saobraćajnice koja prolazi i kroz ovu općinu.

Predstavnici Općine Centar Sarajevo informirali su članove Operativnog tima o poduzetim mjerama općinske inspekcije na uklanjanju bespravnih objekata na ovom dijelu Prve transverzale uz najavu da će se u najkraćem periodu izdati rješenja za sve bespravno izgrađene objekte.

Zaključeno je da se do sljedećeg sastanka trebaju u saradnji Grada i općina Centar i Novo Sarajevo, riješiti i pitanja nadležnosti za uklanjanje objekata izgrađenih na liniji između dvije općine.

Premijer Nenadić zahvalio je predstavnicima nadležnih institucija na aktivnom doprinosu na unapređenju stanja gradnje Prve transverzale uz očekivanja da će se ti napori još intenzivirati, kako bi se u što kraćem roku ubrzala gradnja ove, ali i drugih važnih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo.