Novosti

Blokada Komisije za vrijednosne papire može dovesti i do pada standarda građana


Nerad Komisije za vrijednosne papire FBiH problem je koji ugrožava poslovnu zajednicu, a čije posljedice mogu biti dalekosežne, o ovom aktualnom problemu govorio je Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.

Muidža kaže kako je trenutni status Komisije za vrijednosne papire FBiH doveo investitore u nepovoljan položaj i uzrokuje direktnu materijalnu štetu kompanijama iz razloga nemogućnosti da sredstava koja su namijenjena i već operativna investiraju na tržištu vrijednosnih papira.

“Obustava rada komisije primarno utječe na nemogućnost dokapitalizacije privrednih društava, među kojima su i brojne članice Vijeća stranih investitora sprječavajući ih da time ispune zakonske obaveze i izvrše jačanje kapitalne baze. Zbog nemogućnosti rada Komisije za vrijednosne papire FBiH na desetine miliona KM ulaganja u BiH je na čekanju već duži vremenski period”, izjavio je Muidža za Klix.ba .

Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini (VSI BiH) je još u januaru ove godine, na inicijativu velikog broja privrednih društava i banaka, alarmiralo Parlament i Vladu Federacije BiH da je došlo do obustave rada Komisije za vrijednosne papire FBiH kao posljedica neimenovanja novih članova Komisije na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Doma naroda održanoj 19. decembra 2019. godine.

“U tom upozorenju ukazali smo na sve posljedice koje ovo opstruiranje normalnog funkcionisanja komisije može imati na tržište kapitala u Federaciji BiH. U istom smo zahtjevali da se imenovanje novih članova Komisije uvrsti na dnevni red prve naredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH ili da se pronađe prelazno rješenje kojim će se omogućiti nastavak rada Komisije”, kaže on dodajući kako u rješavanju ovog pitanja zajedno djeluju sa Udruženjem banaka BiH i Udruženjem poslodavaca FBiH koji su više puta istupali u javnost povodom ovog pitanja.

O problemu sa radom komisije, dodaje, upoznate su i međunarodne finansijske institucije MMF, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, i mnoge druge institucije, diplomatske misije i komore, za koje smatraju da bi u skladu sa svojim dometima, trebale izvršiti određeni pritisak na političke strukture u FBiH iz razloga što je mnogima od njih u interesu ekonomska stabilnost FBiH i zaštita kapitala koji je investiran u cijelu BiH.

“Ne želeći da ulazim u ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o imenovanju članova Komisije te protivljenju da se ista uvrsti na dnevni red Doma naroda koncem prošle godine, jer su za takvo nešto isključivo nadležne određene sudske instance u državi, želim naglasiti da je rješavanje ovog pitanja u interesu ne samo investitora nego i drugih subjekata na tržištu vrijednosnih papira FBiH, te da je trenutni status komisije neprihvatljiv i neodrživ. Negativne posljedice nerada komisije su dalekosežne naročito uzmemo li u obzir da je pandemija koronavirusa proizvela velike ekonomske gubitke za sve privredne subjekte u državi i da je Bosni i Hercegovini prijeko potreban priliv stranog kapitala”, kazao je on.

Ovakva neodgovornost političkih struktura u Federaciji BiH, navodi Muidža, može dovesti do još većih ekonomskih padova i gubitka već ugroženih radnih mjesta kao i pada ionako skromnog životnog standarda građana.

“Zbog toga apelujemo još jednom da se rješavanju navedenog pitanja pristupi po hitnom postupku, sa dužnom pažnjom i uvažavajući značaj koji ima rad komisije, te da se pronađe rješenje kojim će se osigurati nastavak njenog rada i time neometanog funkcionisanje tržišta vrijednosnih papira u Federaciji BiH. Imenovanje komisije kao i aktivna ekonomska politika fokusirana na investicije i razvoj, uz uvažavanje inicijativa iz poslovne zajednice bilo bi u interesu građana i ekonomije BiH”, zaključio je za Klix.ba Branimir Muidža, predsjednik VSI u BiH.