Novosti

Korona i robotizacija ugrožavaju desetine miliona radnih mjesta


Oko 53 miliona radnih mjesta u EU biće robotizovano do 2030. godine, čemu bi mogla doprinijeti i pandemija koronavirusa, pokazalo je istraživanje McKinsey Global Instituta.

„Zbog toga će više od 20 odsto radne snage biti primorano na sticanje novih vještina i prekvalifikaciju“, pokazalo je istraživanje McKinsey instituta o budućnosti rada u Evropi i uticaju Covid-19 i automatizacije na zaposlenost u EU.

U izvještaju je navedeno da bi skoro 59 miliona ljudi u EU, odnosno 26 odsto od ukupnog broja zaposlenih, moglo u kratkom roku da se suoči sa ekonomskim posljedicama pandemije i restriktivnih mjera – smanjenjem radnih sati i plate, ili sa privremenim ili stalnim prestankom radnog odnosa.

Kriza sa koronavirusom imala je snažan uticaj na tržišta rada u EU, međutim pandemija nije jedini razlog promjena i oblikovanja budućnosti rada u Evropi.

Radna mjesta koja su ugrožena zbog pandemije koronavirusa, ali i automatizacije variraju po sektorima, međutim najveći broj poslova u riziku su u tri oblasti – trgovini, proizvodnji i ugostiteljstvu.

Broj evropskog radno sposobnog stanovništva biće smanjen oko 13,5 miliona, odnosno oko četiri odsto do kraja decenije, a pad će posebno biti izražen u Njemačkoj sa oko četiri miliona i Italiji sa oko 2,5 miliona manje.

Automatizacija i zamrzavanje pojedinih ekonomskih aktivnosti, koji će se odvijati različitim brzinama, dovešće do smanjenja broja radnih mjesta i ubrzati proces stvaranja novih profesija.

Covid-19 bi s jedne strane mogao da ubrza prelazak radne snage na nove poslove koji zahtijevaju drugačije vještine, a sa druge kriza s virusom mogla bi da produbi razlike između više i manje obrazovanih radnika, ali i država u EU.

Istraživanje je pokazalo da oko 50 odsto Evropljana živi u stabilnim ekonomijama koje privlače nove stanovnike, da se evropske oblasti koje čine dom za oko 30 odsto Evropljana suočavaju sa smanjenjem radno sposobnog stanovništva zbog imigracije ili starenja, a da preostalih 20 odsto čini kategorija sa dinamičnim rastom i najvišim bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku.

Broj radno sposobnog evropskog stanovništva koji živi i radi u drugoj evropskoj državi udvostručio se od 2003. do 2018. sa oko osam na 16 miliona, navodi se u izvještaju.