Novosti

Tokom vikenda u Hrvatskoj ostvareno više od 840.000 noćenja


Prema prvi rezultatima sistema eVisitor u Hrvatskoj je tokom produženog vikenda, odnosno u periodu od 19. do 22. juna ostvareno 185.389 dolazaka i 842.659 noćenja, a dnevno je prosječno boravilo oko 210.000 turista.

“Ušli smo u glavni dio turističke sezone, Hrvatska je među rijetkim državama Mediterana u kojima se u ovom trenutku realizira turistički promet i na tu činjenicu trebamo biti ponosni. Sistem obrane protiv korona virusa u cijeloj zemlji postavljen je na visokom nivou”, kazao je medijima direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Poštujmo trud i preporuke nadležnih stručnih službi, dodao je, osigurani su uvjeti za sigurno turističko ljeto, iz dana u dan bilježiti ćemo sve veći priliv gostiju, a na svima nama, i građanima i turistima je da se ponašamo odgovorno i pridržavamo svih propisanih epidemioloških mjera.

Od ukupnog broja noćenja domaći turisti ostvarili su 23 posto noćenja, a strani 77 posto, od kojih su najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (202 hiljade noćenja), Slovenije (168 hiljada), Austrije (79 hiljada) te Češke (63 hiljade).