Novosti

Pad ekonomije eurozone osjetno blaži u junu


Ekonomija eurozone ponovo je pala u junu, osjetno blaže nego u prethodnom mjesecu, zahvaljujući naznakama oporavka potražnje, paralelno sa ublažavanjem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazuju podaci firme Markit.

Indeks menaždera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u junu za 15,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 47,5 bodova, najviši nivo u četiri mjeseca, izračunali su u londonskoj kompaniji za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Junski skok je najveći od kada je Markit počeo objavljivati izvještaje.

“Prva procjena PMI-a pokazala je da je pad aktivnosti i u junu znatno usporio. Proizvodnja i potražnja još padaju ali pad više nije strmoglav”, saopštio je glavni ekonomista Markita, Chris Williamson.

Aktivnosti i dalje koči pad novih narudžbi, iako je znatno blaži nego u prethodnim mjesecima.

Potražnja se polako oporavlja zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije, a potrošači i kompanije i dalje su na oprezu.

Najteže posljedice osjeća sektor turizma i ugostiteljstva i ostale firme koje ne proizvode osnovne potrepštine i ne pružaju osnovne usluge.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem, Francuska je u junu bilježila blagi rast aktivnosti, prvi put od februara, zahvaljujući skoku industrijske proizvodnje.

U Njemačkoj i ostatku eurozone pad je bio znatno blaži nego u maju.

“Očekivanja poslovnih lidera znatno su poboljšana”, naveli su predstavnici Markita i dodali da su optimisti u anketi prvi put u četiri mjeseca brojčano nadmašili pesimiste.

Williamson je naveo da je oporavak ipak i dalje obavijen neizvjesnošću.

“Budući da trenutno možemo samo da nagađamo kada će se situacija normalizovati i budući da će ograničenja vezana za virus vjerovatno i u ostatku godine negativno uticati na mnoge kompanije, i dalje smo jako oprezni u procjeni snage i održivosti ekonomskog oporavka”, zaključio je Williamson.