Novosti

Sastanak ministra Mitrovića sa predstavnicima institucija civilnog zrakoplovstva


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je radni sastanak sa Čedomirom Šušnjarom, v. d. generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, Vladom Jurićem, predstavnikom Agencije za pružanjeusluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, te direktorima aerodroma u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli Arminom Kajmakovićem, Ivanom Ljubićem, Milanom Račićem i Esedom Mujačićem.

Učesnici sastanka razmatrali su ozbiljne posljedice globalnog utjecaja pandemije koronavirusa na civilno zrakoplovstvo, prezentirajući informacije o presjeku stanja i poduzetim mjerama prevencije, padu prometa od preko 90% u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. te ekonomskim teškoćama uslijed velikog pada prihoda.

Sve institucije su smanjile troškove poslovanja i izvršile rebalans svojih budžeta i finansijskih planova za 2020. godinu u cilju održanja likvidnosti.

Razmotreni su i scenariji oporavka prometa nakon pandemije COVID-19, utjecaj propisanih preventivnih sigurnosnih mjera na kapacitet prometa, kao i planovi poslovanja za 2021. godinu, s naglaskom na održanje likvidnosti u periodima manjeg prometa.

Također, zatraženo je od vlasnika infrastrukture da dodatno pomognu međunarodnim aerodromima kako bi lakše prevazišli teške posljedice pandemije.

Ministar Mitrović je naglasio da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog zrakoplovstva u cilju osiguranja nastavka njihovog nesmetanog rada.

Na kraju su učesnici istakli važnost održavanja ovakvih sastanaka a samim tim i bržeg rješavanja problema sa kojima se institucije civilnog zrakoplovstva suočavaju u ovim teškim vremenima.