Novosti

UNODC-WCO Program kontrole kontejnera pokrenuo ciklus obuka


Program kontrole kontejnera Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) i Svjetske carinska organizacija (WCO) organizirao je prvi ciklus osnovne obuke za carinske i policijske službenike Zajedničkog tima za kontrolu zračnog tereta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, u čijem sastavu participaraju službenici UIO i Granične policije BiH.

Ova obuka predstavlja početak jedinstvenog ciklusa treninga od Programa kontrole kontejnera, koji će se u narednom periodu nastaviti kroz provođenje daljnjih osnovnih ali i naprednih faza obuka tokom provedbe Programa.

Prilikom obuke, učesnicima su prezentovane teme kao što su pokazatelji rizika, profiliranje i identifikacija rizičnih pošiljki, sigurnost zračnog tereta i druga relevantna pitanja koja se tiču ​​segmenta zračnih tereta.

Osim službenika iz Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije Bosne i Hercegovine, treningu su prisustvovali i predstavnici Uprave za civilno zrakoplovstvo BiH, Zračne luke Sarajevo i predstavnici subjekata privatnog sektora koji su aktivni u operacijama zračnog tereta.

Trening su održali iskusni međunarodni stručnjaci ispred Svjetske carinske organizacije i UNODC-a.

Od janurana 2020. godine, pokrenute su aktivnosti UNODC-a na uspostavljanju Zajedničkog tima za kontrolu zračnih terete i putničkog prometa kroz okvir saradnje Programa kontrole kontenera i programa AIRCOP na međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Cilj ove inicijative UNODC-a je podržati učinkovitije reagiranje institucia i agencija za provođenje propisa u BiH pomoću sveobuhvatnog i strateškog pristupa sprečavanju i borbi protiv organizovanog kriminala u teretnom i putničkom prometu na zračnim graničnim prijelazima, uključujući trgovinu drogom, oružjem i osobama, kao i
krijumčarenje migranata, suzbijanje finansiranja terorizma, pranja novca i drugih privrednih zločina i korupcije.

Inicijativa također nastoji poboljšati napore na prevenciji kriminala, reformi krivičnog pravosuđa, provedbi zakona, upravljanju granicama i međunarodnoj saradnji.