Prednacrti zakona o UIO i trošarinama dobili podršku

Prednacrti zakona o UIO i trošarinama dobili podršku

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH na današnjoj sjednici razmatrao je prednacrte Zakona o trošarinama u BiH te zakona o Upravi za indirektno oprezivanje BiH i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o UIO regulirano je pitanje prikupljanja i obrade osobnih podataka u poslovima koji se tiču indirekntog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim, te obvezama da se ispoštuju važeće domaće i evropske direktive.

Članovi UO UIO danas su razmatrali prednacrt izmjena Zakona o trošarinama u BiH, čija je suština da se trošarina plaća na isti način kao i za druge trošarinske proizvode, a ne odmah po preuzimanju trošarinskih markica.

UO UIO dostavio je danas i odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH koja se, također, treba izjasniti o izmjenama zakona o trošarinama s kraja 2018. godine čime se uvodi trogodišnji moratorij na trošarine za duhan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu trošarinu.

UO UIO usvojio je Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za entitete i Brčko Distrikt za razdoblje juli – septembar 2020. godine po kojoj Federacija BiH pripada 61,90 posto, Republici Srpskoj 34,55 posto te Brčko Distrikt BiH 3,55 posto.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.