Tema u fokusu

Lukavac – Kompanije ostvarile milijardu prihoda i izvoz od 569 miliona KM


U Lukavcu djeluje veliki broj izuzetno uspješnih kompanija koje već godinama pronalaze svoje mjesto i među 100 najvećih firmi u Bosni i Hercegovini.

Lukavac je prije dvije godine imao 252 kompanije, da bi u prošloj taj broj bio smanjen na 247. Mala razlika u broju registriranih firmi nije se odrazila na broj zaposlenih pa su u protekloj godini imali 6.262 zaposlene osobe u ovim kompanijama, ili 501 više nego godinu prije.

Privreda u ovom gradu doživjela je lani pad u dva značajna finansijska pokazatelja. Prihod je smanjen sa 1,1 milijardu KM na milijardu, a izvoz je pao sa 605 miliona KM na 569 miliona KM.

Ipak, iako su smo imali negativan trend u ovim segmentima, ukupna dobiti doživjela je značajan rast. U 2018. ove kompanije ostvarile su 44,5 miliona dobiti, da bi prošle godine taj broj iznosi čak 57 miliona KM.

Broj kompanija koje ostvaruju prihod do 500.000 KM je 156, a 66 ima prihod do pet miliona KM, više od ovog broja ostvaruje čak 25 firmi, baš kao i godinu ranije.

Najuspješnije kompanije po prihodu su GIKIL, zatim Sisecam Soda, te Fabrika cementa Lukavac, Boxmark Leather, Fen i Junuzović Kopex.

Sisecam je najbolja kompanija kada govorimo o ukupnoj dobiti, a slijede je Fabrika cementa Lukavac, Junuzović Kopex, Fen, Menadžer i Baupartner.

Poslovne novine već tradicionalno analiziraju stanje u domaćoj privredi, a na osnovu podataka iz završnih finansijskih izvještaja koje su kompanije dužne predati nadležnim agencijama.

Kompletnu analitiku za potrebe projekata Poslovnih novina radi najveća i najstarija bonitetna agencija LRC.

Rangiranja uspješnih i analize djelatnosti biće prezentirani kroz projekt ‘’100 najvećih’’ i u specijalnoj printanoj publikaciji koja izlazi u septembru. Dodajmo i to kako sve kompanije koje su rangirane po određenim kriterijima u 100 najvećih, mogu dobiti pravo korištenja digitalnog pečata „100 najvećih u BiH“, a to je način da jasno i nedvosmisleno poruče klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici da pripadaju grupi najznačajnijih privrednih subjekata u našoj državi.