Novosti

Uchida obećao da će ‘vratiti Nissan na put rasta’


Direktor japanskog proizvođača automobila Nissan Makoto Uchida izvinio se dioničarima zato što je prošlu finansijsku godinu zaključio s gubitkom, prvim u 11 godina, zbog pada prodaje i uticaja pandemije koronavirusa.

U finansijskoj godini koja je završila u martu kompanija je zabilježila neto gubitak od 671,2 milijarde jena (JPY) odnosno 5,6 milijardi eura.

Ukupno su prodali 4,93 miliona vozila, 10,9 odsto manje nego u prethodnoj finansijskoj godini.

“Ove godine globalna potražnja za Nissanovim automobilima će zbog pandemije pasti 15 do 20 odsto”, kazao je Uchida dioničarima.

Zbog neizvjesnosti koju stvara pandemija uprava nije objavila poslovne prognoze za finansijsku godinu 2020/2021.

“Volio bih da mogu reći kada ćemo ih objaviti”, kazao je Uchida.

Dioničari su kritikovali kompaniju zbog nedostatka vizije u poređenju sa kompanijama Toyota i Honda, a Uchida je obećao da će „vratiti Nissan na put rasta“.

Kompanija je u dubokoj krizi od hapšenja bivšeg predsjednika Carlosa Ghosna u novembru 2018. godine, zbog sumnje da je obmanuo dioničare i falsifikovao finansijske dokumente, netačno prikazujući svoja primanja.

Na te probleme nadovezala se ove godine pandemija koronavirusa i Nissan je u maju najavio zatvaranje fabrika u Indoneziji i Španiji u sklopu restrukturiranja koje planira s partnerima Renaultom i Mitsubishiem.