Novosti

Grčka ponovo otvorila međunarodne letove do otoka


Grčka je danas ponovno otvorila letove do svojih vodećih otočnih destinacija, u nastojanju da spasi dio godišnje turističke sezone koji je od vitalnog značaja za njenu ekonomiju.

Preko 100 letova očekuje se na 14 regionalnih zračnih luka koje uključuju popularne otoke Krf, Santorini, Mikonos, Rodos i Kretu, rekao je menadžer frankfurtske zračne luke Fraport.

Sve zračne luke u zemlji sada primaju međunarodne letove, a pomorske luke Patras i Igoumenista ponovno će imati trajekte iz Italije.

Putnicima se daju skenirani kodovi nakon što ispune upitnik s ličnim podacima kao što su zemlja iz koje dolaze i zemlje kroz koje su prošli u posljednjih 15 dana.

“Bit će to vrlo teška turistička sezona. Učinit ćemo najbolje što možemo”, izjavio je premijer Kyriakos Mitsotakis.

Grčka, koja ima relativno nizak broj smrtnih slučajeva od koronavirusa ispod 200, pokrenula je promotivnu kampanju za oživljavanje turizma – koji čini četvrtinu bruto domaćeg proizvoda – i nada se da će uvjeriti potencijalne putnike da provedu odmor u Grčkoj, kao i Grke koji se boje ponovnog porasta pandemija s povratkom turista.

Ministar turizma Harry Theoharis potpisao je u utorak sporazum s njemačkom vodećom putničkom i turističkom kompanijom TUI u namjeri da dovede 50 posto od gotovo tri miliona turista koje je TUI doveo u Grčku 2019. godine.