Tema u fokusu

Nevjerovatan uspjeh bijeljinske kompanije za manje od godinu dana


Kada govorimo o uspješnosti na poslovnom polju, onda nema ništa relevantnije nego ‘zaviriti’ u završne finansijske izvještaje koje kompanije predaju nadležnim agencijama i tačno vidjeti gdje je ko pozicioniran i šta ga to izdvaja u odnosu na ostale.

Analizu ovih izvještaja već godinama za potrebe projekta “100 najvećih” radi bonitetna agencija LRC iz Sarajeva, a koja ovaj put donosi presjek stanja privrede u drugoj najvećoj lokalnoj zajednici po stepenu razvijenosti u Republici Srpskoj. Riječ je o Bijeljini u čijoj ekonomiji su zastupljena sva četiri sektora privrede (primarna, sekundarna, tercijarna i kvartarna).

U protekloj godini u Bijeljini je bilo registrirano 1.029 kompanija, što je za 34 manje u odnosu na godinu ranije. Ali, rastao je broj zaposlenih sa 14.698 na 15.456. Bijeljinske kompanije su u 2019. ukupno oprihodovale skoro 2,25 milijardi KM, što je za 81 milon više nego godinu ranije.

Veliki plus bilježi se kod ukupnog izvoza koji je iznosio 176 miliona KM u 2019. godini i veći je za oko 13 miliona KM u odnosu na prethodni period, a slično je i kod prikazane ukupne dobiti koja prema posljednjim izvještajima 134,5 miliona KM i veća je za skoro 19 miliona u odnosu na godinu ranije.

U Bijeljini 87 firmi ostvaruje prihod preko pet miliona KM, a ispod ove cifre posluje njih 295, dok je onih manjih koje ostvaruju promet do 500.000 KM čak 647.

Među vodećim kompanijama po prihodu su: Phoenix d.o.o., Nešković d.o.o., Sport Vision d.o.o., MH ERB – ZEDP Elektro Bijeljina, te BP Petrić d.o.o.

Ukupna dobit je pokazatelj koji možda izaziva i najviše interesa kod javnosti, a ovdje je najuspješnija kompanija Demine Solutions d.o.o., a slijede Nešković, Sport Vision, Medicom d.o.o. i Higra d.o.o.

Kada gledamo ovaj parametar i analiziramo finansijski izvještaj koji je kompanija predala APIF-u, zanimljivo je vidjeti da je najuspješnija kompanija u Bijeljini prvi put registrirana upravo u prošloj godini, te je za samo osam mjeseci prikazala neto dobit od oko 20,1 miliona KM, sa prometom od oko 22,8 miliona KM i 15 zaposlenih.

Firma je, naime, registrovana u Bijeljini početkom aprila 2019. godine sa osnivačkim kapitalom od jedne KM. Osnivač je fizičko lice iz Beograda, a pretežna djelatnost je prikupljanje opasnog otpada.

Pomenimo da su ove analize dio projekta “100 najvećih u BiH” koji Poslovne novine, u saradnji sa analitičkim partnerom LRC-om tradicionalno realizuju. Ovogodišnja manifestacija dodjele priznanja za najuspješnije biće održana u septembru, a svi oni koji žele biti dio ove pozitivne priče – više o tome mogu saznati https://100najvecih.ba/