Novosti

RCC – Sporazum o snižavanju cijena rominga uspješna regionalna priča


Sporazum o snižavanju cijena rominga je uspješna regionalna priča i jedan od nekoliko konkretnih dostignuća ekonomskog prostora regiona, koji je imao ogroman direktan uticaj na živote građana, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Kazala je da su građani regiona prije godinu počeli da plaćaju manje telefonske račune za roming od kada je na snagu stupio regionalni sporazum kojim su smanjene cijene usluga rominga u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

„U nekim slučajevima radi se o smanjenju za čak 99 odsto pa je promet podataka u romingu povećan više od 60 odsto, odlazni pozivi u romingu za više od 140 odsto i to je jedna uspješna regionalna priča”, rekla je Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije zapadnog Balkana pod nazivom Zapadni Balkan spreman za digitalno doba, koji se održao u organizaciji Savjeta.

Navela je da građani sada mogu pričati više, slati više SMS poruka i surfovati više, a ovog mjeseca šest ekonomija zapadnog Balkana očekuje ukidanje troškova usluga rominga.

“Sporazum je pokazao da region ima hrabrosti da sarađuje izvan političkih osjetljivosti. Zapadni Balkan je istu tu hrabrost pokazao i u najtežim trenucima, odnosno tokom pandemije koronavirusa. Lanci snabdijevanja, koji su bili neophodni za naše građane tokom blokade, nikada nisu bili blokirani, jer smo se okupili i omogućili sklapanje sporazuma o uspostavljanju zelenih traka kojima je osigurano nesmetano dostavljanje lijekova i osnovnih roba. Dakle, formulu znamo, testirali smo je i sada se trebamo usredsrediti na dati cilj i ostvariti ga. Jer kad ima volje, uvijek ima i načina“, dodala je Bregu.

Prema rezultatima ovogodišnjeg Balkanskog barometra, 35 odsto građana zapadnog Balkana uštedjelo je novac nakon stupanja na snagu sporazuma o snižavanju cijena rominga.

Iz RCC-a je saopšteno da, što se tiče digitalne sfere, istraživanje pokazuje da je korištenje interneta u porastu, sa 69 odsto građana zapadnog Balkana koji ga koriste kao sredstvo komunikacije.

Privrednici na zapadnom Balkanu, njih 78 odsto, digitalne vještine smatra veoma važnim za poslovanje, a 55 odsto njih obezbjeđuje neki oblik obuke radi unaprjeđenja digitalnih vještina svojih radnika.

„U prethodnim mjesecima blokade bili smo svjedoci snage informacionih i komunikacionih tehnologija i interneta, pa mi je u tom smislu zadovoljstvo da vas informišem da je RCC danas pokrenuo prvi Regionalni balkaton”, kazala je Bregu.

Prema njenim riječima, radi se o regionalnom takmičenju kojim se promovišu pametna digitalna rješenja kao dio aktivnosti nakon pandemije koronavirusa kako bi se mala novoosnovana preduzeća, omladina, digitalni inovacioni i tehnološki parkovi, studenati i drugi podstakli i došli do inovativnih i praktičnih poslovnih rješenja.

“Otporan socio-ekonomski oporavak našeg regiona mora pratiti principe digitalne transformacije i prelaska na zelenu privredu. Mi u Savjetu za regionalnu saradnju imamo tu čast da vodimo i omogućavamo regionalnu saradnju u ovoj oblasti, ne samo zbog njenog potencijala za transformaciju, već i zato što odražava pozive naših građana na regionalnu saradnju i javnu podršku ovoj saradnji“, zaključila je Bregu.