Tema u fokusu

‘Arke 2000’ – 20 godina uspješne proizvodnje za domaće i strano tržište


Kompanija koja je uspostavila saradnju kako sa domaćim, tako i sa evropskim renomiranim firmama, “Arke 2000” d.o.o. Banja Luka, proizvodi PE foliju za prekrivanje.

Proizvod se koristi u domaćinstvu, industriji, građevinarstvu…

Oko 90 posto ovog, izuzetno traženog proizvoda „Arke 2000“ izvozi u EU, ali pokriva i veći dio domaćeg tržišta.

Kompanija „Arke 2000“ već 20 godina uspješno egzistira na domaćem i evropskom tržištu u proizvodnji PE i PP vrećica, raznih dimenzija i oblika, aluminijskih folija, streč folija, papira za pečenje i folija za prekrivanje.

Prema riječima Envera Hodžića, vlasnika i direktora „Arke 2000“ d.o.o. Banja Luka, vlastitim snagama su usavršili kvalitet i proces proizvodnje PE folija za prekrivanje.

Proizvodimo PE zaštitne folije za prekrivanje, različitih dimenzija i površina,  od čega je 90 posto proizvodnje namijenjeno za izvoz i to u Austriju, Njemačku, Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, a preostalo za tržište BiH. Do navedenog proizvoda moguće je doći preko naših posrednika ili distributera, a takođe nas možete i direktno kontaktirati“, kaže Hodžić.

Ukupan promet 8,5 miliona KM

Ukupan promet kompanije „Arke 2000“ u izuzetno uspješnoj poslovnoj 2019. godini iznosio je oko 8,5 miliona KM, od čega je ostvareno 63 posto izvoza.

„U 2019. godini kupili smo novi poslovni objekat, investirali i proširili proizvodne kapacitete, skladišni prostor, kao i vanjski dio objekta, odnosno prilaz preduzeću ukupne površine oko 10 000 m2“, istaknuo je Hodžić.

Nažalost, pandemija virusa COVID – 19 usporila je realizaciju novih projekata kompanije „Arke 2000“ d.o.o. u ovoj godini i produžila rokove isporuka.

Ali, bez obzira na sve poteškoće, važno je napomenuti da otpuštanja radnika nije bilo.

„U 2020. godini investirali smo u nova postrojenja i opremu i nadamo se da ćemo sve planirane projekte i završiti. Radi se o proširenju proizvodnih kapaciteta i izbacivanju novih proizvoda na tržište. Nažalost, zbog pandemije COVID – 19 naši planovi ostvaruju se sporije. Ne očekujemo rast prihoda u ovoj godini“, dodaje Hodžić.

Kompanija „Arke 2000“ d.o.o. nastala je 2000. godine i od tada su iz godine u godinu proširivali proizvodne kapacitete, a samim tim povećavali i broj radnika, tako da danas imaju 30 zaposlenih.

„Lidersku poziciju na bh. tržištu držimo zahvaljujući kvalitetu naših proizvoda, te upornom i predanom radu. Uspostavili smo sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001. Ostvarili smo saradnju sa više renomiranih evropskih kompanija, koje se bave reciklažom i proizvodnjom reciklažnih materijala polietilena“, tvrdi Hodžić.

Širok asortiman proizvoda

Asortiman proizvoda kompanije „Arke 2000“ je izuzetno velik, a specijalizovali su se u proizvodnji vreća za smeće, koje su glavni proizvod.

„Naši proizvodi se koriste u svim sferama života. Gotovo je nezamislivo živjeti bez vrećica za zamrzivač, vreća za smeće i drugih PE i PP proizvoda, aluminijskih folija, streč folija, papira za pečenje, što dokazuje njihova masovna upotreba. Naš proizvod se ne popravlja, već reciklira, što govori da smo i ekološki usmjerena kompanija“, objašnjava Hodžić.

„Pouzdanost je uvijek IN“, glavni je moto kompanije Arke 2000 d.o.o. Banja Luka, čijih dvadeset godina iskustva u radu je najbolja garancija kvaliteta njihovih proizvoda.

„Trudimo se da brzo odgovaramo na zahtjeve kupaca, pratimo trendove i čuvamo kvalitet naših proizvoda, koji je uvijek na prvom mjestu“, rekao je Hodžić.

Piše: Irena VASIĆ – DOBRIĆ